Mianmar donio novi zakon: Aung San Suu Kyi zabranjeno sudjelovanje na izborima

MIANMARSKA vladajuća vojna hunta je novim izbornim zakonom poništila rezultate izbora iz 1990. godine na kojima je pobijedila oporbena stranka koju vodi osvajačica Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi. Hunta za jesen ove godine planira provesti prve izbore nakon 20 godina, Aung San Suu Kyi na njima neće moći sudjelovati.

Vojska je 1990. oporbenoj stranci zabranila preuzimanje vlasti, iako dosad formalni rezultati izbora nisu bili poništeni, prenosi francuska novinska agencija AFP. Novim izbornim zakonom, kako danas prenosi mianmarski tisak, određeno je da su rezultati višestranačkih izbora, koji su bili u skladu s ukinutim zakonom, automatski poništeni, jer nisu u skladu s ustavom.

Amnesty upozorava: U Mianmaru 2.200 političkih zatvorenika

Novi izborni zakon, koji je izglasan ovaj tjedan, mianmarskoj oporbenoj voditeljici zabranjuje sudjelovanje na izborima. Naime, prema zakonu, svima koji su osuđeni na sudu zabranjeno je sudjelovanje na izborima. Aung San Suu Kyi je zadnjih 20 godina provela 14 godina u kućnome pritvoru, a i u kolovozu prošle godine je ponovo osuđena na kućni pritvor.

Ako njezina stranka Narodna liga za demokraciju bude željela sudjelovati na izborima, voditeljicu će morati isključiti iz svojih redova.

Protiv novoga izbornoga zakona je već protestirao i Amnesty International. Prema njihovom priopćenju, u Mianmaru je trenutno 2.200 političkih zatvorenika od kojih je većina zatvorena jer su na miran način pokušali izboriti svoja prava. Amnesty je izrazio i zabrinutost da će mianmarski aktivisti pred izborima biti pod još većim pritiskom vladajuće hunte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.