Migrant iz Maroka: Hrvatska policija nas je tukla kao da smo životinje

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Od početka godine u nezakonitom prelasku granice između Hrvatske i BiH spriječeno je oko 4500 migranata, a u istom periodu u Bosnu i Hercegovinu ih je ušlo pet puta više. Vidljivo je to i u bosanskom Unsko-sanskom kantonu koji je godinama snosio i najveći teret migrantske krize, javlja turska novinska agencija Anadolu.

Migranti, prije nego što krenu prema EU, najčešće borave u Privremeno-prihvatnom centru Lipa nadomak Bihaća koji je danas utočište za više od tisuću njih. Na uvjete se ne žale. Nakon nemilih scena i brojnih problema u proteklom periodu, danas kažu da imaju sve, ali podsjećaju da im je to samo usputna stanica.

"Udarali su nas kao životinje"

Pokušavajući prijeći granicu mnogi od njih se, tvrdi Andalou, vrate s masnicama, ogrebotinama, oštećenim mobitelima. "U trenutnom ozračju u kojem se migracija tumači kao prijetnja, djelovanje protiv međunarodnih zakona o izbjeglicama i nasilje postali su opis posla za većinu graničara Europe", piše spomenuti medij.

"Za ovo su krivi hrvatski policajci. Nisam jedini. Udarali su i druge. Ove rane koje vidite na mojoj ruci su rane od pasa koje su puštali na nas", priča migrant iz Afganistana za Anadolu dok pokazuje rezultate susreta s, kako tvrdi, hrvatskom policijom.

"Kada su nas uhvatili, ubacili su nas u jednu prostoriju i počeli udarati kao da smo životinje. Zatim su nas pretresli i oduzeli stvari", dodaje migrant iz Maroka koji je tri puta bezuspješno pokušavao kročiti na tlo Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.