Migrantska karavana stigla na američku granicu, što će učiniti Trump?

Screenshot: Twitter/Khushbu Shah

NAKON teškog i mučnog putovanja do meksičko-američke granice, deseci migranata koji traže azil u SAD-u obećali su da će ostati izvan centra za procesiranje migranata dok ''posljednji od njih'' ne bude pušten u SAD, rekao je jučer navečer organizator karavane.
 
>> Karavana migranata koja je razbjesnila Trumpa odustala od ulaska u SAD
 
Prije toga, migranti su marširali od Parka prijateljstva u meksičkom gradu Tijuani do graničnog prijelaza San Ysidro, s druge strane kojeg se nalazi San Diego, Kalifornija, javlja CNN. Ovo je bio posljednji dio karavane, u kojoj se nalaze stotine migranata, a koja je krenula 25. ožujka iz Gvatemale. 
 
Migranti ostaju ispred imigracijskog centra dok ne dobiju azil
 
Alex Mensing, organizator karavane nazvane Pueblo Sin Fronteras (Narod bez granica), rekao je da je oko 50 migranata primljeno u imigracijski centar na meksičkoj strani te da su ostali migranti odlučili da se neće vratiti natrag iz solidarnosti s onima koji su ostali u centru.
 
Međutim, njihova sudbina vrlo je neizvjesna, budući da dužnosnici Američke carine i granične zaštite javljaju kako je imigracijski centar već pun i da novi migranti moraju pričekati da se oni koji su došli ranije procesuiraju.
 
 
Na drugoj strani granice također su se jučer okupili pristaše azilanata, koji tvrde da žele bolji život za sebe i svoju djecu te sigurnost od nasilja u svojim zemljama. Jedna od njih je Gabriela Hernandez, majka dvoje djece koja čeka treće i koja je pobjegla iz Hondurasa. ''Neki ljudi misle da sam se samo probudila i rekla: O, želim samo ići u SAD. Nije tako jednostavno'', kaže Hernandez za CNN.
 
Trump tvrdi da ih neće pustiti u SAD
 
Organizatori pak kažu da su organizirali ovu karavanu kako bi privukli pažnju na patnju migranata, koji putuju Meksikom kroz nesigurno područje, izloženi nasilju bandi i krijumčara ljudima.
 
Američki predsjednik ranije je bijesno reagirao na migrantsku karavanu i zatražio od meksičkih vlasti da je rasprše. Naglasio je i kako je naredio svom ministru domovinske sigurnosti da ne pusti karavanu u zemlju, a ako migranti prijeđu granicu, da ih se procesuira za ilegalan ulazak. Naglasio je i kako je ovo dodatni razlog za izgradnju zida na granici s Meksikom. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.