Milan Kučan za Der Standard: "Zagovornici Brexita imaju mentalitet Srba uoči raspada SFRJ"

Foto: 123rf, Screenshot: YouTube

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan u razgovoru za bečki list "Der Standard" rekao je kako bi svi aktualni problemi Europe mogli dovesti do ekonomskog rata te postupnog raspada ujedinjene Europe.

Povukao je pritom nekoliko paralela između trenutnog stanja u EU i stanja u bivšoj SFRJ netom prije raspara, ističući kako su glavni problemi EU razlike u razvijenosti njezinih članica te nedostatak solidarnosti.

"Grčka dužnička kriza i europska migrantska kriza pokazale su da se na solidarnost danas u EU ne gleda onako kako je ona kao načelo istaknuta prilikom sklapanja Rimskog ugovora koji je početak stvaranja europske integracije, a probleme izaziva i velika razlika u razvijenosti članica", rekao je Kučan za Der Standard netom prije objave rezultata britanskog referenduma o ostanku ili izlasku iz EU.

Bivši slovenski predsjednik usporedio je i razliku u razvijenosti nekadašnjih jugoslavenskih zapadnih i istočnih republika te razlike koja u Europskoj uniji danas postoji između skandinavskih zemalja i Njemačke, kao i ekonomsko najmanje razvijenih poput Bugarske s druge strane.

Ipak, nije se složio da je za raspad Jugoslavije najbitniju ulogu imao zamah separatističkih nacionalizama, kako niti s tvrdnjom da je to slično kao i u današnjoj EU, gdje su se pojedine države pobunile prihvaćanju zajedničke europske politike vezano za izbjeglice.

"Tu je mnogo manje sličnosti, osim možda socijalne krize, a to je situacija kad pojedine države počnu misliti o sebi. Legitimno je da svatko želi ostvariti svoje interese, ali je problem kad to hoće učiniti na račun drugih", rekao je Kučan te dodao da n te načelne neravnopravnosti u današnjoj EU ne vidi, ali vidi velike gospodarske razlike dok je u Jugoslaviji problem bio ravnopravnost i želja da se na račun drugih ostvari bolja pozicija.

"U Jugoslaviji se radilo upravo o tome. Nacionalizam se zasnivao na stvarnoj gospodarskoj i političkoj neravnopravnosti iako je bila proklamirana ravnopravnost", kazao je Kučan.

Kao glavnog krivca za rat istaknuo je Slobodana Miloševića i bivšu JNA, koja se i politički smatrala "zaštitnikom integriteta", mimo svoje ustavne uloge, miješajući se u političke događaje. Kučan je dijelom okrivio i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, zbog navodne ideologije "krvi i tla" te podjele BiH.

Radikalni nacionalizam u dijelovima Europe mogao bi stvoriti probleme

Kučan vjeruje kako bi radikalni nacionalizam koji je buknuo u Poljskoj, Mađarskoj te pojedinim baltičkim zemljama mogao stvoriti probleme te da Europa svoj identitet ne može graditi samo na "antiputinovstvu", već joj je potrebna reforma, nakon čega bi trebala postati socijalno prihvatljivija i solidarnija.


Odlazak Velike Britanije mogao bi ugroziti EU, smatra Kučan, no isto tako vjeruje da niti njen izlazak ne bi predstavljao kraj svijeta za integraciju. Tako je naveo da je ta zemlja i inače u specifičnom odnosu s EU.

S druge strane, Kučan tvrdi da bi svi sadašnji problemi Europe mogli dovesti do "ekonomskog rata" i postupnog raspada integracije.

"Mentalitet zagovornika Brexita sličan je mentalitetu Srbije prije raspada SFRJ"

"Uvjeren sam da je u svačijem interesu da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji", rekao je Kučan prije rezultata referenduma.

Bivši slovenski predsjednik komentirao je i mentalitet onih koji su zagovarali Brexit, rekavši kako je njihov način razmišljanja sličan stajalištu u Srbiji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

"U Miloševićevo vrijeme moto im je bio - Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije", rekao je Kučan te dodao da to vidi i u načinu razmišljanja  onih koji su predložili da se u Velikoj Britaniji održi referendum o izlasku iz EU, prenosi Der Standard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.