Milanović o pucnjavi na Markovu trgu: Najviše institucije treba bolje zaštititi

Foto: N1

PREDSJEDNIK Zoran Milanović izjavio je danas, nakon vijesti o pokušaju ubojstva policajca pred zgradom vlade, da je ovakav slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv jer su tu najviše državne institucije i pozvao Vladu da zaštiti Trg na odgovarajući način. 

Nakon jutrošnje pucnjave na zgradu Banskih dvora, Milanović je pozvao vladu da zaštiti Markov trg na odgovarajući način, istaknuvši da je to "jedini način da se ovakve stvari fizički spriječe".

"Povodom tog nesretnog slučaja, nečega što se dosad nije dogodilo pred državnom institucijom na tom mjestu, ponovit ću što sam rekao prije mjesec i pol dana kada je isto bio jedan incident. To su državne institucije, centralne, najviše i nisu turistička destinacija. To su prije svega državne institucije i njih treba štititi na odgovarajući način. Ukoliko se na to, konačno, i odluče u vladi, imaju moju podršku. Čak ih i pozivam da to naprave. To je jedini način da se ovakve stvari fizički spriječe, a okolnosti koje su prethodile ovom strašnom događaju treba još istražiti, to je posao policije, to je posao hrvatskih protuobavještajnih službi, da se vidi što se događa i da se takve stvari prevencijom pokušaju ubuduće spriječiti jer nasilja je bilo i bit će", rekao je Milanović.

"Mi moramo jako kontrolirati količinu i disperziju lakog i kratkog naoružanja u Hrvatskoj. Znati što je moguće točnije koliko ga ilegalno i neprijavljeno ima kod građana. Ovdje smo vidjeli da se radi o naoružanju koje koristi, u pravilu, hrvatska vojska, to nije smjelo biti kod pojedinaca i u ničijoj privatnoj zbirci i u tom smislu, hrvatska vlada, policija i obavještajna služba, sigurnosna agencija ima moju punu podršku", rekao je predsjednik Milanović.

Upitan sugerira li da se Markov trg treba u potpunosti zatvoriti, odgovorio je kako je to pitanje struke, ali i zdravog razuma.

"Ne u potpunosti, ali naprosto ova vrsta pristupa ulazu u zgradu vlade i sabora nije dopustiva i ne smije više biti tako", kaže Milanović. 

Rekao je kako je nazvao premijera Andreja Plenkovića oko 11 sati, a nakon telefonskog razgovora zaključeno je da se Vijeće za nacionalnu sigurnost neće sastajati.

"Ovdje smo vidjeli da je riječ o naoružanju koje u pravilu koristi Hrvatska vojska, to nije smjelo biti kod pojedinaca u ničijoj privatnoj zbirci. U tom smislu, Vlada, policija i SOA ima moju podršku", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.