Milanović o Putinovom Hrvatu pod sankcijama: Prijatelj mi je, ali je američki čovjek

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović bio je na obilježavanju 31. obljetnice redarstvene akcije "Plitvice" u kojoj je kao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu poginuo policajac Josip Jović, zbog čega je akcija oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba nazvana "Krvavi Uskrs".

Govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu te je komentirao i sankcije protiv Željka Runje, jedinog Hrvata koji je obuhvaćen sankcijama Zapada Rusiji.

"On je moj prijatelj i neki daljnji rod, ali on je američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson. Kad je Exxon ušao u projekt s Rosneftom, njega je Tillerson doveo. To je što se tiče Runje. Gdje je trenutno, ne znam, on se vraća u Zagreb, tu će živjeti. On je hrvatski državljanin", kaže Milanović o slučaju Željka Runje. 

Prvi Hrvat pod sankcijama i potpredsjednik Rosnefta

Milanović kaže kako je Runje "prema ruskim i američkim standardima srednja klasa".

Britanska vlada uvela je novi paket sankcija pojedincima i tvrtkama koje su označili kao "financijske podupiratelje grupe Wagner", odane Vladimiru Putinu. Na popisu se, dakle, našao i Runje.

Sinjanin Željko Runje potpredsjednik je najveće ruske državne naftne kompanije Rosnefta, kojoj je britanska vlada uvela sankcije zbog "financijskog podupiranja" grupe Wagner. U hijerarhiji te tvrtke iznad njega je samo predsjednik i oligarh kojem je svijet već uveo sankcije - Igor Sečin, nazivan još i "Darth Vaderom Rusije", a onda sama država, odnosno - Vladimir Putin. 

>> Ovo je Željko Runje. Prvi Hrvat pod sankcijama i drugi čovjek ruskog naftnog giganta

Za Željka Runju, čovjeka kojeg se smatra najutjecajnijim Hrvatom u Rusiji, a možda i u svijetu, šira javnost saznala je tek prije koju godinu, nakon što se pisalo o njegovoj bespravnoj gradnji na Braču. U Bobovišćima na Moru počeo je stvarati višeetažnu vilu preko pola brda, zanimljivu po tome što se dio prostorija nalazi ispod zemlje. 

Sagradio je tunel od dnevnog boravka do mjesne plaže. Opasao je obalu kamerama, sazidao i popločio sunčalište i postavio ležaljke. Tako je, tvrdili su mještani, onemogućio stanovništvu da se ondje kupa. Državni inspektorat i tadašnja građevinska inspekcija, nakon medijskih natpisa, zatvorili su mu gradilište zbog ilegalnih radova na samom objektu.

Bespravna gradnja na Braču

Runje je doveo bagere i kopao, rovao, a nije imao potrebnu dokumentaciju. Iako je posredstvom svog odvjetnika to demantirao, nadležne službe su očito smatrale drugačije.

"U provedbi inspekcijskog nadzora na lokaciji iz upita utvrđena je povreda propisa. Gradilište je zatvoreno, a inspekcijski postupak je u tijeku", potvrdili su iz Inspektorata za portal Telegram još u lipnju 2019. godine. Željko Runje i nakon toga je nastavio zidati u pitoresknoj uvali. 

U Bobovišćima država je prodala parcelu Runji, a riječ je o zemljištu koje je vodilo do ranije spomenute plaže. Runji je ono prodano neposrednom pogodbom, bez javnog natječaja. Odluku o prodaji potpisao je HDZ-ov ministar Mario Banožić svega mjesec dana nakon što je došao na funkciju ministra državne imovine. 

Ima nekretnine i u Zagrebu i Houstonu

Za uređenje vile na Braču angažirao je poznatog zagrebačkog arhitekta Antu Vrbana, s kojim je na kraju završio na sudu. Runje je čak preporučio Vrbana nekim svojim prijateljima u Moskvi među kojima je i - prvi general ruske vojske. No na kraju Runje nije bio zadovoljan Vrbanovim radom, a Vrban nije bio zadovoljan, kako je govorio, Runjinim isplatama. 

Ima vilu u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu, čija je površina 505 metara kvadratnih, od čega 274 kvadrata spada pod interijer. Prizemlje, kat i visoko potkrovlje smješteni su u neposrednoj blizini Pantovčaka. Posjeduje i stan na granici Vrapča i Rudeša. Proteže se duž čitave etaže. 

Prema teksaškoj bazi podataka, ima nekretninu i u Houstonu. Nju je, prema javno dostupnim podacima o tamošnjem stanovništvu, kupio 1998. godine dok je radio u naftnoj tvrtki ExxonMobil.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.