Milanović završio na naslovnicama ruskih medija nakon izjave o pokliču Slava Ukrajini

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Zoran Milanović jučer je rekao da ne želi slušati poklič Slava Ukrajini u Hrvatskoj i da nema razlike između uzvika Slava Ukrajini i Za dom spremni.

Milanović: To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između Za dom spremni i Slava Ukrajini nema razlike.

To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili tisuće Židova, Poljaka... To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", kazao je Milanović.

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poantu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Bleiburgu - ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao netko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku."

"Da se nije provociralo Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe... Za par dana će biti godišnjica Bitke na Sutjesci, gdje su poginule stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", dodao je predsjednik. O njegovim izjavama raspisali su se brojni ruski mediji, što nije prvi put da je Milanović u fokusu ruskih medija. Evo što su napisali.

"Šef Hrvatske usporedio poklič Slava Ukrajini s ustaškim pozdravom"

"Pozdravne parole ukrajinskih nacionalista ne smiju se čuti na teritoriju Hrvatske", prenosi Radio Sputnik Milanovićevu izjavu.

"Hrvatski predsjednik Milanović ukrajinski nacionalistički pozdrav naziva fašističkim. On se svim silama bori za uklanjanje slogana kao što je Za dom spremni, pozdrav hrvatskog ustaškog pokreta, analogan njemačkom fašističkom pozdravu", piše Izvestia.

"Šef Hrvatske usporedio je slogan Slava Ukrajini s ustaškim pozdravom", kaže Gazeta.

"Hrvatski predsjednik je ukrajinski nacionalistički pozdrav nazvao fašističkim", piše TASS.

"Hrvatski predsjednik Milanović zatražio je da se ne koristi nacistički slogan Slava Ukrajini", piše u tekstu portala Mk.ru.

"Šef Hrvatske oštro je reagirao na ukrajinski nacionalistički slogan", piše u svom tekstu RIA te ističe kako je Milanović ovaj slogan usporedio i s njemačkim Sieg Heil.

"Hrvatski predsjednik kritizirao je pozdrav Slava Ukrajini, a zapadne čelnike nazvao je nepismenima", zaključuje ruska Lenta.