Milina liječnica objasnila što znače najnoviji nalazi iz Amerike

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, KBC Rijeka

MARIN Rončević, otac trogodišnje djevojčice Mile Rončević koja je, nakon što je za nju prikupljeno nešto više od 38 milijuna kuna, otputovala na liječenje u Philadelphiju, jučer je objavio kako su prvi nalazi iznad očekivanja.

“Nakon što smo divljali i skakali i zvali rođake i prijatelje evo pišem poruku. MRD joj je manji od 0,1 posto. Ono što je bitno je da ni u najluđim snovima nitko nije očekivao takvu reakciju na liječenje”, poručio je. 

MRD je analiza kojom se određuje koliko je postotak leukemijskih blasta u odnosu na sve stanice u uzorku koštane srži.

Kako je rekao Milin tata, u Hrvatskoj je Milin MRD bio 88 pa potom 50 posto. Sada je ispod 0,1. Dodao je kako bi sve ispod 10 posto bilo super, ispod 5 odlično, ali kako je ovaj rezultat nevjerojatan. 

Milina liječnica iz Rijeke objasnila što znače najnoviji nalazi

Što točno znače najnoviji Milini nalazi objasnila je njezina dosadašnja liječnica Jelena Roganović, vrhunska stručnjakinja s riječke onkologije. 

"Apsolutno sam se razveselila i stvarno smo svi željeli takve vijesti iz Philadelphije. Mila je apsolutno veliki borac i sve što vam sad govorim ne govorim kao Milina liječnica, nego kao Milina prijateljica", kazala je liječnica Jelena Roganović za RTL

Objasnila je što znači to što je postotak leukemijskih blasta u koštanoj srži na izuzetno niskoj razini, tek 0 cijelih 1 posto.

"Znači da se postiglo čišćenje koštane srži, dakle eliminacija malignih stanica iz koštane srži. Za reći da je bolest izliječena treba takozvano stane remisije. Osim što nema malignih stanica treba biti i oporavak normalne koštane srži. Mila je sada u fazi kada se riješila malignih stanica", objasnila je Roganović.

Osnivanje fonda

Za Milino liječenje je skupljeno 38 milijuna kuna. Roditelji žele osnovati fond da viškom novca pomognu i drugoj djeci, a u Upravnom odboru mnogi vide upravo Milinu liječnicu.

Ona kaže da bi vjerojatno tu funkciju prihvatila iako nije jednostavna.

Ispred Mile je još dugo liječenje, ali i transplantacija koštane srži.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.