Ministar BiH: Hrvatska nije trebala potpisivati sporazum o plinofikaciji

Foto: FAH

MINISTAR vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) je nasuprot tvrdnjama bošnjačkih dužnosnika izjavio danas kako Hrvatska nije prekršila zakon ili sporazum između dviju zemalja zbog plinofikacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ustvrdivši da za realizaciju toga posla nije trebala ni potpisivati sporazum s Republikom Srpskom, ali da je morala službeno izvijestiti državne vlasti BiH.

 "Ta mogućnost je uređena na pristojan način. U pograničnom području kompanije mogu sklapati ugovor i zaključiti ovakav aranžman. Ovdje se ne radi o transportnom vodu, nego o distributivnom vodu i opskrbi plinom iz susjedne Hrvatske jedne od kompanija u BiH“, rekao je ministar Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Po njemu radi se o dobrom potezu koji koristi objema državama kako bi se smanjilo zagađenje zraka zbog prerade nafte u rafineriji u Bosanskom Brodu.

No, pri tome je naveo da pogrešku u potpisivanju sporazuma između predstavnika hrvatske vlade i Republike Srpske vidi u proceduralnim koracima.

"Kada dođe do ovakve situacije, ugovornih odnosa gospodarskim subjekata, jedna od strana, u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužna je obavijesti BiH. To Hrvatska nije učinila, a bila je dužna, da bi se po toj informaciji uredila druga pitanja. Taj dotok plina treba netko izmjeriti, mora se platiti carina, odnosno PDV“, dodao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Protokol potpisan

Hrvatska vlada i vlada Republike Srpske potpisale su prošli tjedan protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koji omogućava da se rafinerija  priključi na hrvatski plinski sustav i korištenjem plina riješi problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Šarović smatra da nije bilo ni potrebno potpisivanje sporazuma koji je izazvao osude dijela bošnjačkih političara.

„Potpisivanje ovog sporazuma bilo je potpuno nepotrebno i stvorilo je čitavu državnu priču, koja je potpuno nepotrebna. Sporazum je u čitavom ovom aranžmanu potpuno suvišan, dvije kompanije su se mogle dogovoriti o opskrbi i da nas Hrvatska obavijesti o tome da se to dogodilo", istaknuo je Šarović.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić ustvrdio je u četvrtak kako se ova kompanija sa sjedištem u Sarajevu ne protivi opskrbi plinom Rafinerije nafte u Brodu iz Hrvatske, ali je opetovao tvrdnje da su potpisom sporazuma između resornog ministarstva RH i Plinacroa s vlastima u Republici Srpskoj prekršeni zakoni obje zemlje i ugrožena opskrba plinom Sarajeva i Zenice. Potpisivanje je kritizirao i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, član bošnjačkog SDA.