Ministar Fuchs danas je lupao gluposti o maturi i srušenoj učenici. Ovo su najveće

Foto: Patrik Maček (Pixsell)

MINISTAR obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja vezana uz slučaj Laure Mikić. Ministar je na njoj izrekao niz neistina i gluposti, a izdvajamo neke od najvećih. 

>> Fuchs o rušenju zbog potpisa: Nitko se nikad nije žalio. Izuzeće ne bi bilo fer

Podsjetimo, Lauri Mikić poništen je državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. Slučaj Mikić nije jedini, a svima onima koji su potpisali esej Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) poništio je cjelokupni ispit jer su pokazali "nedopušteno ponašanje".

Nitko se nije ni mogao žaliti jer ne postoji mogućnost žalbe

Jedna od najvećih gluposti koje je danas izvalio ministar Fuchs bila je ona da se nitko do sada, osim ovog slučaja, "na odluku NCVVO-a nije žalio".

Naime, u Pravilniku za održavanje državne mature, koji donosi i potpisuje upravo ministar obrazovanja, u članku 25., stavku 6., stoji: "Ravnatelj Centra donosi odluku o poništenju ispita ili dijela ispita na ispitnome mjestu na kojemu je utvrđena nepravilnost. Odluka ravnatelja Centra je konačna."

Aplikacija ne prima žalbe, NCVVO ne prima stranke, a Ministarstvo ne odgovara na mailove

Odnosno, žalbu ili prigovor u ovom slučaju nije ni moguće podnijeti pa je nevjerojatno da ministar Fuchs izvlači tvrdnju da se na ovakva rješenja nitko nikada nije žalio. 

Kako to izgleda, vidjeli smo u slučaju Mikić. Aplikacija za podnošenje prigovora nije funkcionirala jer je maturantica odlukom NCVVO-a diskvalificirana, pa nije ni mogla podnijeti žalbu. Stranke NCVVO ne prima, pa tako obitelj Mikić nije ni mogla doći do ravnatelja NCVVO-a, već su na kraju bili primorani pisati javna pisma u nadi da će ih netko pročitati. 

Naglasimo da se obitelj Laure Mikić žalbom na diskvalifikaciju na državnoj maturi obratila i Ministarstvu obrazovanja, odnosno ministru Fuchsu, te navela u tom mailu da aplikacija NCVVO-a ne dozvoljava podnošenje prigovora. Ministar i njegovo ministarstvo nisu joj nikada odgovorili.

U Pravilnicima ima copy-paste pogrešaka

Izjava ministra Fuchsa o tome kako se nitko nije žalio duboko je uznemirujuća jer, ako nije u pitanju njegovo neznanje o proceduri Pravilnika koji je sam potpisao, onda je u pitanju bezobrazluk. 

Da ne bi bilo zabune, posljednju izmjenu Pravilnika o provođenju državne mature donio je upravo ministar Fuchs, i to svibnju 2021. godine, što je vidljivo u Narodnim novinama. Danas je rekao da je pravilnike lako izmijeniti. 

"U pravilnicima se može potkrasti neka greška tijekom pisanja, posebno u današnjem vremenu copy/pastea. To je dobra strana pravilnika", rekao je danas ministar Fuchs. 

Nemoguće je bilo kopirati odredbu o konačnosti

Teško da je odredba po kojoj ravnatelj NCVVO-a ima konačnu odluku bez prava žalbe i prigovora igdje prepisana jer je koncept konačnosti napušten prije 15 godina, i to donošenjem Zakona o općem upravnom postupku 2009. godine. Koncept konačnosti tada je napušten i nema nikakvu pravnu snagu, odnosno, svako rješenje mora imati odredbu o žalbi, tj. prigovoru.

Prvi Pravilnik napisan je još 2013. godine pa je zbilja teško povjerovati ministru Fuchsu da je neustavna i nezakonita odredba odnekud prepisana.   

Fuchs se ne bi htio miješati 

No, nije to kraj gluposti nesretnog ministra obrazovanja Hrvatske koji je više puta naglašavao da, kad god se Ministarstvo umiješalo u rad NCVVO-a, to nije završilo dobro. Opet naglašavamo, Pravilnik donosi ministar. 

Ministar danas nije htio ulaziti u meritum odluke o diskvalifikaciji maturanata koji su potpisali esej, dok su oni koji su predali prazan list papira dobili nula bodova i mogućnost da osvoje dovoljan broj bodova na drugom dijelu ispita iz Hrvatskog jezika i prođu maturu. 

Pravilnik o polaganju državne mature donosi i potpisuje resorni ministar

"Ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta. Ne kanim naređivati ili tražiti išta, nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke ako ih treba donositi i istumačiti cijelu priču", rekao je ministar.

Radili suprotno Pravilniku koji donosi ministar

Problem za ministra je u činjenici što su pravilnici i interni akti NCVVO-a već dovoljno jasni. Naime, ondje se definira da se Školski esej neće vrednovati ako se pristupnik potpisao punim imenom i prezimenom, ali i ako nema dovoljan broj riječi. 

No, NCVVO je odlučivao suprotno. Tako je 1200 učenika predalo prazan list eseja, za što su ocijenjeni s nula bodova. Od njih 1200, 625 učenika ipak je prošlo ispit iz Hrvatskog jezika jer su u drugom dijelu ispita imali dovoljno bodova. 

Suprotno Pravilniku, NCVVO je one koji bi se potpisali na esej kažnjavao diskvalifikacijom, odnosno automatskim padom iz predmeta Hrvatski jezik. Umjesto traženja ostavki, ministar Fuchs naglasio je kako se neće miješati u rad NCVVO-a i da od njega očekuje, pazite sada - analizu!? 

NCVVO objektivno vrednuje!? Evo primjera gdje nisu bili objektivni 

Na kraju, ministar koji potpisuje Pravilnik nije znao objasniti zašto je pristupnicima poništen cijeli ispit iz Hrvatskog jezika ako su se potpisali na esej. NCVVO tumači da su esej i pismeni dio iz Hrvatskog jezika, koji se polažu u različitim danima, neodvojive cjeline.

To je bitno jer se za potpis na maturi, prema Pravilniku, koji, napomenimo još jednom, potpisuje i donosi ministar obrazovanja, može izreći kazna djelomičnog poništenja ispita, a ne diskvalifikacije. Jedini ispit za koji je moguće odlučiti o poništenju je Hrvatski jezik koji se polaže u dva odvojena dijela!?

Ministar je imao zakonsku obavezu provjeriti rad NCVVO-a

Isto tako, ministar Fuchs više je puta naglasio da ne može puno učiniti i da je NCVVO neovisno tijelo i da tako treba ostati. 

"Svima nam treba takvo jedno objektivno vrednovanje", rekao je danas Fuchs govoreći o NCVVO-u. Iz toga se može protumačiti da ministar zapravo u ovom slučaju nije mogao napraviti puno. Ne samo da je mogao nego je i trebao. Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja prilično je jasan u članku 13., gdje stoji da nadzor nad zakonitošću rada Centra obavlja Ministarstvo.

Fuchs: Nemojte mene pitati 

Na kraju je ministar, odgovarajući na pitanje novinara o tome zaslužuje li pogreška potpisa na esej eliminaciju cijelog ispita, odgovorio da se njega to ne pita. 

"Nemojte mene pitati. Ja mislim jedno, ali neću iznositi svoje mišljenje. NCVVO mora donijeti odluke i zaključke. Što treba promijeniti, neka se mijenja", rekao je ministar. Pravilnik o održavanju i polaganju državne mature donosi resorni ministar znanosti i obrazovanja. Resorni ministar znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj je Radovan Fuchs.