Ministar Marić: Sve naše službe su aktivno uključene u rješavanje afere Panama Papers

Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da su hrvatske službe za sprečavanje pranja novca  povezane s inozemnim službama i aktivno uključene u rješavanje slučaja Panama Papers.

"Sve naše službe - državne i one koje u Ministarstvu financija kao što je Ured za sprečavanje pranje novca, kao svojevrsni financijsko-obavještajni servis, povezane su i umrežene sa svim ostalim službama Europske unije, ali i onima u preko 150 zemalja svijeta", kazao je Marić na marginama konferencije "Krediti i gospodarski rast". Istaknuo je da Hrvatska u ovom i svim drugim sličnim slučajevima aktivno sudjeluje, no pritom nije želio otkriti s kojim točno stranim službama Hrvatska surađuje.

"Službe postupaju u skladu sa svim procedurama i protokolima, dakle sukladno nalozima koje zaprime, ali i nalozima koje mi tražimo od drugim zemalja i obavljaju analitički dio posla", dodao je Marić, naglasivši da ne može komentirati  nikakve specifične i konkretne elemente navedenog slučaja. "Mogu samo reći da  sve naše institucije marljivo i odgovorno rade svoj dio posla. Sva međunarodna relevantna tijela koja se referiraju na hrvatske službe, pa tako i Ured za sprečavanje pranja novca, dosad su govorila samo i isključivo u superlativima".

Dodao je da je teško komentirati koliko se u Hrvatskoj godišnje utaji poreza, ali da se u tom smislu mogu pratiti izvješća Ekonomskog instituta i Državnog zavoda za statistiku o sivoj ekonomiji u kojima se dio odnosi na poreznu evaziju.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.