Ministar: One koji se žele vratiti u Hrvatsku ćemo osloboditi od poreza na plaću

Foto: Index

Ministar financija Marko Primorac nakon sjednice vlade objavio je da se uvodi porez na nekretnine, no najavio je još neke promjene koje donosi novi krug porezne reforme. 

>> Uvodi se porez na nekretnine. Ministar objavio tko će ga sve morati plaćati

"Prijedlog će biti i povećanje osobnog odbitka na 600 eura. Porast će i drugi odbici povezani s osobnim odbitkom", rekao je ministar. 

Ulazak u PDV bi bio s 50 tisuća eura umjesto sadašnjih 40 tisuća eura. 

One koji se vraćaju u Hrvatsku vlada će osloboditi od plaćanja poreza na dohodak

"Predstavit ćemo i mjeru koja će biti poticajna za povratak naših iseljenika, onih koji su napustili Hrvatsku i bili jedno vrijeme u inozemstvu. Predložit ćemo oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u određenom vremenskom razdoblju", najavio je ministar Primorac. 

Na novinarsko pitanje hoće li ta mjera biti diskriminatorna prema onima koji su cijelo vrijeme u Hrvatskoj i plaćaju porez na dohodak iz plaće, Primorac je izjavio da nije.  

 

"Neće biti i ja bih zamolio i vas medije da nam pomognete u tom kontekstu. Obveza nas koji komuniciramo javnosti je da prezentiramo naše namjere i ciljeve. Kad bi bio status quo i kad situacija na tržištu rada ne bi bila takva kakva jest, pa i u segmentu naših ljudi koji su otišli u inozemstvo, onda bi mogli na taj način moralizirati i preispitivati to. Tada to vjerojatno ne bi imalo smisla", kazao je Primorac i dodao:

"Međutim nalazimo se u znatno izmijenjenim okolnostima i situacija na tržištu i ono što se događa u državama koje su naši glavni vanjsko-trgovinski partneri, Italija, Njemačka, tjeraju nas na dozu opreza i moramo donositi određene mjere koje će nam pomoći da u srednjem roku imamo odgovore na neka pitanja. Tržišta rada su svugdje u svijetu napeta, jako je teško naći djelatnike."

Kazao je još da "možemo ili moralizirati i pasivno stajati sa strane i ne činiti ništa ili se možemo uhvatiti ukoštac sa situacijom i pokušati na sve moguće načine privući ljude i vratiti ih u Hrvatsku" te dodao da ovo nije jedina mjera koja tome može doprinijeti. 

Mjera prepisana iz programa DP-a

Inače, zanimljivo je da se baš ova ideja nalazi među demografskim prijedlozima Domovinskom pokreta. DP je, podsjetimo, u vladi među četiri ministarska mjesta dobio i ministra demografije. 

DP je u programu za povratnike najavio "oslobađanje od poreznih obveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja ove mjere". 

Radi se, dakle, o mjeri prepisanoj iz programa DP-a, jedino što HDZ-ov ministar još ne želi reći na koliko će godina povratnici u Hrvatsku biti oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak. 

Na kraju, u anketi vas pitamo je li ovo dobra mjera ili diskriminacija onih koji su cijelo vrijeme u Hrvatskoj i ovdje plaćaju porez.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.