Ministar rada predstavio paket mjera za zapošljavanje vrijedan 2,5 milijarde kuna

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je paket mjera aktivne politike zapošljavanja, kojima je cilj zadržavanje mladih u Hrvatskoj i aktivacija oko 187.000 nezaposlenih kako bi se radna mjesta u što većoj mjeri popunjavala domaćom radnom snagom.

Pavić je na konferenciji za novinare predstavio paket koji se sastoji od mjera zapošljavanja, posebnih programa i aktivacije domaće radne snage za zapošljavanje u sektorima turizma i građevine, za koji će se sljedeće godine izdvojiti ukupno 2,5 milijardi kuna.

Želi se uključiti novih 50.000 u rad

"Želja nam je da iduće godine zaposlimo oko 30.000 pripravnika te da kroz sve mjere uključimo otprilike novih 50.000 osoba u rad", rekao je ministar.

Samo za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano je 1,6 milijardi kuna, a uz njih predviđeni su specijalizirani programi, poput onih za zapošljavanje žena u skrbi o starim kućanstvima ili dodatnom zapošljavanju u dječjim vrtićima.

Preko 400 milijuna kuna bit će osigurano za nove ugovore iz programa Zaželi, kojim se namjerava zaposliti dodatnih 3000 žena za skrb o 12.000 starih kućanstava.

Postoje i specijalizirani programi za zapošljavanje mladih, a zajedno s ministarstvima demografije i obrazovanja planira se paket, vrijedan 300 milijuna kuna, za dodatno zapošljavanje osoblja u dječjim vrtićima kako bi se uveo dvosmjenski rad.

Pavić ističe da je cilj aktivirati hrvatske građane, posebno za rad u turističkoj sezoni, pa je za kraj siječnja najavio Dane posla u turizmu, koji će se održati u Osijeku, Zagrebu i Splitu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) krenuo je s anketiranjem nezaposlenih o interesu za zapošljavanje u sezoni, a Pavić najavljuje da će svih 187.000 nezaposlenih fizički biti pozvano u Zavod za zapošljavanje da ispune anketu.

"Do sada se uspjelo anketirati 71.833 nezaposlena, od kojih je njih 11.631 potpisalo da žele raditi u sezoni. Slične aktivnosti imat ćemo i za ostale sektore", rekao je ministar.

Koliki broj nezaposlenih zaista želi raditi

Kao jednu od prvih aktivnosti HZZ-a u sljedećoj godini najavio je istraživanje o tome koliki broj nezaposlenih zaista želi raditi, odnosno kome se od njih mogu ponuditi mjere zapošljavanja i prekvalifikacije.

"Želimo utvrditi koliki broj među nezaposlenima stvarno želi raditi, kako ne bismo imali situaciju s tolikim brojem nezaposlenih i poslodavcima koji ne mogu naći radnike", rekao je Pavić.

Osoba koja tri puta odbije posao ili prekvalifikaciju brisat će se s popisa nezaposlenih, ali će se zadržati kontakt s njom.

Cilj je razdijeliti aktivne tražitelje posla od onih koji to nisu, ojačati sustav posredovanja u zapošljavanju, ojačati ulogu savjetnika i omogućiti individualan pristup svim nezaposlenima.

Pavić je posebno istaknuo kako mjere za zapošljavanje mladih idu na povećanje cijene njihova rada uz korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda.

Tako se, kaže, prestaje s praksom prisile mladih da rade za minimalnu plaću, oni postaju pripravnici koji će se zaista zaposliti i biti adekvatno plaćeni. Radi se o demografskoj mjeri s ciljem zadržavanja mladih u Hrvatskoj.

Mjerama se kani osigurati dodatnih 10.000 sezonskih radnika, kako bi se što manje uvozila radna snaga.

Sustav ocjenjivanja treba povećati produktivnost državnih i javnih službi

Na novinarski upit Pavić je pojasnio novi sustav ocjenjivanja koji čeka državne službenike sljedeće godine. Ističe da neće doći do smanjenja plaća, nego će se pratiti i nagrađivati oni najbolji, a kazniti oni koji nisu produktivni.

Sve osobe će zadržati postojeću plaću, a onda će kroz godine napredovati gore ili dolje, ovisno o ocjenjivanju, rekao je.

"Očekujemo u tome potporu javnosti jer mislimo da će upravo to dovesti do povećanja produktivnosti državnih i javnih službi. Iduća godina je godina reformi, a ovo je jedna od reformi koju želimo iznijeti", zaključio je Pavić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.