Ministar turizma: Nema više prostora za rast

Screenshot: HRT

Turističku sezonu je u razgovoru za HRT danas komentirao ministar turizma Tonči Glavina. "Podaci o ovoj turističkoj sezoni su gotovo pa idealni. Nakon rekordne predsezone imamo odličnu glavnu turističku sezonu. Imamo u kolovozu čak 130 tisuća više gostiju i imamo najave o odličnoj posezoni", rekao je Glavina, koji je danas u Barbanu pratio završnicu 49. Trke na prstenac.

"Jako je bitno naglasiti da, prateći potrošnju i fiskalne prihode, imamo oko 4 do 6 posto više izdanih računa, a vrijednost tih računa veća je od 10 do 12 posto", rekao je ministar pa dodao da "Hrvatska u turističkom smislu više nema prostora za rast" te da "bi bilo idealno da brojke ostanu na ovom nivou".

S obzirom na činjenicu da smo u jednom trenutku špice sezone imali manji broj gostiju, odgovorio je i na pitanje je li Hrvatska postala preskupa za goste?

"Hrvatska sigurno nije preskupa"

"Hrvatska sigurno nije preskupa jer ne bismo imali ovakve brojke. Ali postoje određene anomalije na nekim destinacijama u kojima se možda stvara dojam da odnos cijene i kvalitete nije baš najbolji", kazao je Glavina.

Rekao je kako se radi o sezonskim objektima te dodao: "Od prvog dana ponavljam, i u svim razgovorima sa strukom, da nam je odnos cijene i kvalitete jedna od najvažnijih stvari. Moramo našim gostima ponuditi vrijednost jer se tako mjeri kvaliteta destinacije."

"Era kontinuiranog rasta je iza nas"

Na pitanje kako pomiriti turizam i život lokalnog stanovništva, rekao je: "Održivost se ne očituje samo u zaštiti prostora, nego i zaštiti kvalitete života. Era kontinuiranog rasta, povećanja smještenih kapaciteta i ugostiteljskih objekata je iza nas. Sad smo u eri upravljanja, eri u kojoj tražimo savršen balans između prihoda i svih pozitivnih učinaka od turizma i kvalitete života."

Dodao je kako se Hrvatska ne smije dovesti u situaciju u kojoj su danas Italija ili Španjolska - da lokalno stanovništvo prosvjeduje protiv turista i protiv turizma.

O novom zakonu

Komentirao je novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji, među ostalim, propisuje da svi oni koji žele kratkoročno iznajmljivati svoje nekretnine moraju imati 80% potpisa suvlasnika.

"To je vrlo izvedivo i provedivo pri samoj budućoj kategorizaciji novih objekata. To će biti jedan od potrebnih akata koji će trebati dostaviti. Moramo uvažiti činjenicu da se turizam kao horizontalna gospodarska aktivnost ne može mijenjati samo iz pozicije turističkih zakona. Upravo zbog toga na razini cijele vlade provodimo aktivnost i zakonodavni okvir kojim reguliramo i stvaramo održivost za budućnost", rekao je.

"Sada smo krenuli sa zakonom iz domene prostornog uređenja i stambene politike, ali nas očekuju i promjene fiskalne politike i turističke politike. To je reforma, promjena modela prema održivosti i to trebamo napraviti. Nemamo izbora", zaključio je Glavina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.