Ministar turizma: Uvozit ćemo radnike iz regije

Foto: Pixsell/Željko Lukunić

MINISTAR turizma Gari Cappelli pohvalio se rekordnom turističkom sezonom, odnosno s čak 85 milijuna noćenja, od čega je samo u kolovozu ostvareno 32 milijuna.

Uz obilje samohvale, Cappelli je ipak priznao i probleme. Najveći od njih je već kritični nedostatak radnika voljnih naporno raditi u sezoni. Više smo puta pisali o nezadovoljstvu sezonskih radnika u turizmu, ponižavajućim uvjetima i mizernim plaćama. Tome treba pridodati i masovno iseljavanje iz Hrvatske pa je jasno da sljedeće godine neće biti dovoljno radnika da dočekaju goste. Cappelli, tvrdi, ima rješenje za to.

Boravišna taksa i za putnike na kruzerima

“Krajem godine ćemo organizirati nekoliko sajmova poslova u najvažnijim destinacijama. Ne bude li to dovoljno, odobrit ćemo dodatne kvote za uvoz radne snage iz zemalja u okruženju. Na njih smo se odlučili zbog poznavanja jezika i Hrvatske kao  turističke destinacije”, rekao je Cappelli. U osnovi to znači da Ministarstvo turizma već računa da će 2018. godine turiste u Hrvatskoj dočekivati i posluživati radnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i eventualno Crne Gore, jer jedino oni zadovoljavaju kriterije koje je iznio Cappelli.


Sljedeće godine novosti bi trebale dočekati i posjetitelje koji u Hrvatsku dolaze kruzerima. To se ponajprije odnosi na Dubrovnik koji je odavno prezagušen ogromnim gužvama.

“Razmišljamo o uvođenju naplate boravišne pristojbe i za goste s kruzera. S time se složio i gradonačelnik Dubrovnika”, rekao je Cappelli. Dakle, Dubrovnik će vjerojatno i dalje patiti pod gužvama, ali barem će nešto više zaraditi od toga.

Splitski aerodrom ispred zagrebačkog

Jednako kao Dubrovnik, zagušen je i splitski aerodrom koji je ove godine prvi put prihvatio više putnika nego zagrebački. Na splitski aerodrom sletjelo je 2.123.209 putnika, što je skoro 100 tisuća više nego u Zagrebu. Situacija je takva da vikendima Split ne može primiti ni jedan novi let. U tijeku je proširenje aerodroma, ali završetak je planiran tek za dvije godine. Usprkos takvim gužvama, Cappelli najavljuje još jače pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije. Time bi se rasteretile prometnice, a hrvatski turizam bi postao održiviji, smatra Cappelli.

Od siječnja do kolovoza Hrvatsku je posjetilo skoro 15 milijuna turista, od čega je domaćih zabilježeno manje od milijun i pol. Najviše turista došlo je u Istarsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a u postotcima najveći rast bilježe Zadarska županija sa 17  i Zagreb s 15 posto više turista nego lani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.