Ministarstvo kulture se još uvijek pita: Je li šef Parka prirode Papuk perverzan ili nije?

IVAN SAMARDŽIĆ, ravnatelj Parka prirode Papuk, optuženi zlostavljač, odnosno navodni autor seksi SMS-ova upućenih zaposlenicama kojega su pojedini muški zaposlenici optužili za mobbing i prijavili ga brojnim udrugama i pravobraniteljima, i mjesecima nakon izbijanja afere o seksualnom i psihičkom zlostavljanju zaposlenika sjedi u svojoj udobnoj ravnateljskoj stolici i dan danas. Kako doznajemo iz Ministarstva, potvrdio je da je zaista poslao dio tih poruka i opovrgnuo drugi dio.

Podsjetimo, nakon što je Ministarstvo najprije zaključilo da nikakvog zlostavljanja nije bilo, na površinu su prije mjesec dana isplivale SMS poruke koje je Samardžić slao zaposlenici, a u kojima između ostaloga piše:

Šikić uvjeravao, ali nije uvjerio

"Jedno su definicije i principi, a drugo je život. U njemu nema pravila, realno je daleko od idealnoga. A žena si što mi vidiš slabost. Uživam s tobom. Osjećam te. Želim … Ne lažem te… Htio bi živjeti za tebe… Nositi te. Budi mi motiv, snaga. A to mogu samo ako sam blizu, sretan, tvoj. Uzmi to ili me slomi", ili "Negdje pred sto godina nekog cara ubilo… Knjige kažu istina… Puco neki Gavrilo… I car pade neizbježno. Poče prvi svjetski rat… A ti ćeš mene ubit nježno da to ni'ko neće znat… Ako si nasljednik tog pretka, princip što me udavi, isto mi je past od metka il ko žrtva ljubavi. U srce ko rimski vojnik koplje si mi zabila, mila jebem te u princip i ta tvoja pravila".

Državni tajnik Ministarstva kulture Zoran Šikić, tada zgrožen sadržajem ravnateljevih SMS-ova lascivne prirode upućene podređenoj zaposlenici parka, obećalo je promptnu reakciju:

"Uvjeravam vas da ćemo do kraja tjedna provesti istragu o ovome te već sljedećeg tjedna donijeti odluku o tome koje će biti sankcije zbog kršenja zakona o radu. Ima li ovdje osnova za kazneno postupanje, o tome će odlučiti druge institucije", kazao nam je Šikić.

"Od ravnatelja je zatraženo da argumentira i obrazloži svoje tvrdnje"

No, tu je zapelo. Kao i do sada, Ministarstvo kulture na naše pozive odgovara s "ništa za sada", a Šikić je propao u zemlju. Na svoj mobitel nije se javio više od dva tjedna, a u Ministarstvu ga nikad nema. Za šture odbijenice zadužena je glasnogovornica Ministarstva Ivana Krušec. Evo jedna od 31. ožujka:

"Ministarstvo kulture prikuplja sve relevantne podatke o navedenom slučaju a pored ostalog zatražilo je detaljno izvješće i očitovanje ravnatelja Parka prirode 'Papuk'. Po primitku i analizi svega navedenoga donijet će se odluka o daljnjem postupanju i sankcijama", navodi se u odgovoru. Dvadeset dana kasnije domet istrage frapira. Konačno su razgovarali s čovjekom koji je rekao za sebe da nije kriv:

Preporuka Ministarstvu gdje da pokuša naći odgovore na svoja pitanja

"Ministarstvo kulture je primilo očitovanje ravnatelja Parka prirode 'Papuk' u kojem on opovrgava dio poslanih poruka za koje tvrdi da su montirane. S ciljem što potpunijeg i cjelovitijeg rješavanja ovog postupka od ravnatelja je zatraženo da argumentira i obrazloži svoje tvrdnje kako bismo tek nakon toga bili u mogućnosti donijeti na činjenicama utemeljenu odluku", navodi Krušec u odgovoru. Dakle, ne spominju nikakve druge izvore osim Samardžića.

Kad su već tako temeljiti, nadajmo se da će si Ministarstvo uistinu dati truda i utvrditi što se dogodilo sada već daleke 2007. godine, kao i uskladiti saznanja i provjeriti zlostavlja li Samardžić svoje podređene sa svim ostalim ustanova na čija su vrata kucali zaposlenici Papuka: Udrugom za mobbing u Zagrebu, Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu, HHO-om i Ivom Banacem, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, povjerenicom za etiku u Ministarstvu kulture, Gordanom Majcen, tajniku ministarstva kulture Zoranu Šikiću, referenticom Javne ustanove Parka prirode Papuk Anicom Došen, Radničkim vijećem u Parku prirode Papuk, Sindikalnom podružnicom Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika PP Papuk, njihovom centralom u Zagrebu...

A.B.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.