Ministarstvo je lagalo, Hrvatska je u Saudijsku Arabiju izvezla oružje vrijedno 73 mil. eura

Screenshot: YouTube

HRVATSKI zavod za statistiku je potvrdio podatke koji pokazuju kako je 2016. bila rekordna godina za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, usprkos suprotnim tvrdnjama ministarstva gospodarstva, javlja Balkan Insight.


DZS je u srijedu potvrdio kako je Hrvatska izvezla streljivo vrijedno 73 milijuna eura i bacače raketa i granata vrijedne 5 milijuna eura u Saudijsku Arabiju 2016. godine. Brojke potvrđuju ono što je otkriveno u istrazi Balkanske istraživačke regionalne mreže, BIRN, i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, OCCRP.

> BIRN: Hrvatska zarađuje milijune eura na ratu u Siriji

Nakon objave istraživanja u utorak ujutro, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva je tog popodneva dalo izjavu preko javnog servisa HRT-a, tvrdeći kako je izvoz u zaljevsko kraljevstvo tijekom 2016. godine vrijedio samo 7,5 milijuna eura.



Ministarstvo nije uspelo dostaviti BIRN-u i OCCRP-u tu informaciju, ali u pisanoj izjavi izdanoj u srijedu, Zavod za statistiku je ostao pri svojim podacima o izvozu, rekavši kako su ovi podaci zasnovani na izvještajima sa carine. Rekli su kako nisu u mogućnosti komentirati informacije od drugog državnog tijela.

Ministarstvo gospodarstva je reklo kako neće dostavljati dodatne informacije o tome kako je došlo do brojke od 7,5 milijuna eura ni raspravljati na temu zašto je drugačija od službenih podataka o izvozu.

U 2016. oboren rekord izvoza oružja u Saudijsku Arabiju


Podsjetimo, novinari BIRN-a i OCCRP-a otkrili su u utorak kako je 2016. godina bila rekordna godina za hrvatski izvoz oružja u Saudijsku Arabiju usprkos sve većoj zabrinutosti kako ova zaljevska država rutinski preusmjerava opremu sirijskim pobunjenicima.

Prema hrvatskim podacima dostavljenim UN-u, od 88 milijuna $ prodaje Saudijskoj Arabiji, 82 milijuna $ je streljivo, porijeklom sa zaliha opreme Hrvatske iz 1980-tih i 1990-tih, što je neočekivana kupovina Saudijske Arabije koja ima skupo opremljene sigurnosne snage. Stručnjaci za oružje vjeruju kako je vjerojatno konačno odredište sirijska frakcija koju podržava zaljevsko kraljevstvo.

Brojke u eurima koje je objavio Zavod u srijedu su malo drugačije nego one koje su objavili BIRN i OCCRP zbog kursa koji su koristili. Video snimci i fotografije koje dolaze iz Sirije i koje su analizirali BIRN i OCCRP, također potvrđuju nastavljeno prisustvo streljivo i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj zemlji, javlja Balkan Insight.

I Zajednički stav EU i Sporazum o trgovini oružjem, koji je potpisala i Hrvatska, nalažu od države da poduzme korake kako bi se izbjeglo preusmjeravanje oružja, posebno u ratna područja.

Portugalska poslanica EP-a iz redova Socijalista Ana Gomez je odgovorila na istraživanje BIRN-a i OCCRP-a tvrdnjom kako Hrvatska krši zajednički stav EU o izvozu oružja i Sporazum o trgovini oružjem UN-a.

Rob Perkins‏, istraživač za ATT Monitor, organizacija koja analizira utjecaj Sporazuma o trgovini oružja, je odgovorio na nalaze putem Twittera, napisavši „Hrvatska kao članica Sporazuma o trgovini oružjem mora osigurati da se oružje ne preusmjerava.“

Hrvatska tvrdi kako je ispunila sve svoje međunarodne obaveze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.