Ministarstvo Matulović Dropulić o Varšavskoj: Obavili smo sve što je u našoj nadležnosti, nema potrebe da dolazimo na sjednicu

MINISTARSTVO Marine Matulović Dropulić nema namjeru sudjelovati na izvanrednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine o Varšavskoj. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dostavljen je poziv predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba za sjednicu Skupštine 20.07.2010. s dnevnim redom "Rasprava o događajima u gradu Zagrebu 15. srpnja 2010. vezanim uz početak radova u Varšavskoj ulici i donošenje zaključaka nakon provedene rasprave".

Ministarstvo je u svom odgovoru na poziv obrazložilo predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba zašto njegov predstavnik neće prisustvovati sjednici.

Da podsjetimo: U vezi s gradnjom kompleksa Cvjetni prolaz i rekonstrukcijom dijela Varšavske s gradnjom rampe, izgradnjom energetskog kanala i nove podzemne transformatorske stanice Samostalna služba Ministarstva je u upravnom postupku rješavala žalbe na prvostupanjske upravne akte koje je izdao Grad Zagreb i riješila ih u skladu sa zakonom i prostornim planovima Grada Zagreba. Ovih je dana Upravni sud donio presudu kojom se potvrđuje odnosno postaje pravomoćna lokacijska dozvola Grada Zagreba za rekonstrukciju dijela Varšavske ulice s izgradnjom ulazno – izlazne rampe.

Urbanistička inspekcija Ministarstva je u razdoblju od 2007. do 2010. obavila više nadzora prostornih planova Grada Zagreba. Na traženje Skupštine Grada Zagreba i podnesaka građana obavila je nadzor izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba i Detaljnog plana uređenja gradskog bloka Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg – Varšavska – Gundulićeva, kojemu je prethodio 2006. pozivni anketni natječaj idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja tog donjogradskog bloka, na kojem je odlukom ocjenjivačkog suda dodijeljena prva nagrada autoru Borisu Podrecci. Izvješće Ministarstva je u cijelosti prezentirano javnosti, dostavljeno predsjedniku Gradske skupštine i objavljeno na web stranici Ministarstva.

Ministarstvo je također obavijestilo javnost i o svim drugim rješenjima vezanim za predmetni zahvat.

Ministarstvo je dakle, u odnosu na temu sjednice, riješilo u potpunosti provjeru zakonitosti izrade i donošenja prostornih planova koje je donijela Skupština Grada Zagreba i pojedinačnih akata koja su izdala upravna tijela Grada, odnosno obavilo je sve što je u njegovoj nadležnosti.

U nadležnosti Ministarstva, međutim, nije da utječe na odabir rješenja u prostornim planovima i na projekte koji proizlaze iz dokumenata prostornog uređenja Grada Zagreba i akata za njihovo provođenje što se ovih dana stalno od Ministarstva traži pa čak to traže i visoki predstavnici Grada Zagreba.

Službama i Predsjedništvu Skupštine grada moraju biti poznate izvorne nadležnosti jedinice lokalne samouprave i nadležnosti središnjeg tijela državne uprave tj. Ministarstva u upravnom području prostornog uređenja i gradnje. Ako ih se uvažava tada nema prostora ni razloga da predstavnik Ministarstva sudjeluje na sjednici koja je sazvana radi "rasprave o događanjima 15. srpnja 2010. vezanim uz početak radova u Varšavskoj" jer Ministarstvo ne može osporiti početak radova kojih je investitor sam Grad Zagreb. Nadamo se da se rasprava neće temeljiti na "traženje krivca" izvan tijela Grada Zagreba što bi ulazilo u sferu političkih podmetanja kojima je strana stručna argumentacija i činjenice, kao što je to bilo proteklih dana, a takav pristup i do sada smo odlučno odbijali. Isto tako nadamo se da će prevladati svijest o tome da se rasprava oko svih aspekata tog projekta mora voditi unutar Skupštine grada i svih njenih izvršnih tijela i organa. "

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.