Ministarstvo o čovjeku u neljudskim uvjetima: Rekli smo Centru da mora raditi

Foto: Index

UPRAVNIM nadzorom u zagrebačkom Centru za socijalnu skrb, Podružnici Novi Zagreb, utvrđene su nepravilnosti u slučaju Zagrepčanina zbog čijeg su lošeg stanja susjedi u više navrata bezuspješno alarmirali socijalne službe, poručilo je Ministarstvo obitelji i socijalne politike za Index.

Ukupno je izrečeno 10 mjera s rokovima za izvršenje. Ministarstvo ne navodi koje su to mjere, ali piše da će Centar u Novom Zagrebu od sada morati "žurno i pravodobno" reagirati na ovakve slučajeve.

"Obvezali smo ih da reagiraju žurno i pravodobno"

"Izrečenim mjerama Podružnica se obvezuje u slučajevima saznanja o postojanju potencijalne opasnosti po život, zdravlje ili imovinu korisnika, žurno i pravodobno poduzeti radnje iz svoje ovlasti u cilju pružanja pomoći socijalno ugroženim osobama, kao i osobama u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima", stoji u odgovoru Ministarstva.

Izrečene su i mjere kojima se "obvezuje ravnateljica Centra na provedbu postupka utvrđivanja odgovornosti nadležnih stručnih radnika".

Susjedi upozoravali Centar, socijalne službe nisu ništa napravile

Podsjetimo, riječ je o slučaju 61-godišnjeg Zagrepčanina, invalida koji je bez struje i u neljudskim uvjetima živio sam nedaleko od centra Zagreba. Susjedi koji su brinuli o njemu, objavio je prvi Index, slučaj su više puta prijavili dvjema podružnicama, ali socijalne službe nisu ništa poduzele.

Iz Centra su rekli da su o slučaju čovjeka koji živi u nehumanim uvjetima saznali tek nakon što je priča objavljena u medijima i da njegov slučaj nije bio u njihovoj evidenciji. 

>> Centar: Nismo znali za čovjeka u neljudskim uvjetima. Susjedi: Upozoravali smo ih

No Index je tada došao u posjed e-mailova koji dokazuju da je Centar za socijalnu skrb bio o tom slučaju obaviješten još u lipnju, a potom i u srpnju.

Susjedi muškarca su u mailovima navodili da on uz fizičke ima i psihičke probleme te da mu je stanje sve lošije. O svemu je bila obaviještena i policija, koja je dolazila u nekoliko navrata.

Susjedi u lipnju obavijestili Centar za socijalnu skrb, opet im se javili u srpnju

Mailovi koje je Index dobio pokazuju da su susjedi muškarca 20. lipnja poslali mail na dvije adrese Centra za socijalnu skrb, podružnicama u Susedgradu i Novom Zagrebu. Isti su mail tih dana proslijedili i zagrebačkoj policiji.

Susjedi su 11. srpnja ponovno poslali mail na adrese Centra za socijalnu skrb. U njemu navode da se ništa nije poduzelo u vezi s njihovim prvim upozorenjem iz lipnja.

Susjedi su napisali da se bliži vrijeme godišnjih odmora te da se brinu za to tko će njihovom susjedu s invaliditetom donositi hranu. U mailu su priložili i fotografiju susjeda kako bi Centar vidio da čovjek izgleda zanemareno.

"Zaista je suludo da ga mi susjedi hranimo i strepimo nad njim", napisali su susjedi u mailu iz srpnja.

U srpnju je Gradski ured obavijestio ravnateljicu Centra Tatjanu Štritof

Nakon što je muškarčeva obiteljska liječnica kontaktirala Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dobila je odgovor voditeljice Odjela za socijalnu skrb Snježane Puškadije.

Puškadija je doktorici odgovorila da Gradski ured za socijalnu zaštitu nije nadležan za to pitanje, ali su o problemu njezinog pacijenta obavijestili Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Iz mailova koje smo dobili vidi se da je Snježana Puškadija 5. srpnja poslala mail ravnateljici Centra za socijalnu skrb Tatjani Štritof.

U mailu je ravnateljicu obavijestila o slučaju i molila da Centar sukladno svojoj nadležnosti poduzme radnje kako bi se pomoglo 61-godišnjaku i kako bi mu se eventualno pružila adekvatna skrb.

Usprkos svemu tome, Centar za socijalnu skrb tvrdi da s ovim zastrašujućim slučajem nije bio upoznat sve dok priča nije objavljena u medijima.