Ministarstvo o skandaloznoj kazni profesoru: Ne smijemo uvoditi verbalni delikt

Foto: Pixsell/Halopix/Ognjen Karabegović, Grgur Zucko/Pixsell

MINISTARSTVO je na upit Indexa komentiralo opomenu pred otkaz koju je dobio Marko Šolić, profesor zagrebačke osnovne škole koji je na Facebooku komentirao izlet u Vukovar. 

Pitanja koja smo postavili Ministarstvu

Opomenu pred otkaz dobio je, podsjetimo, jer je na svom Facebook profilu objavio status u kojem kritizira školski posjet Vukovaru. Šolić u svojoj objavi zamjera jednostranost prikazivanja događaja iz rata 1990-ih prilikom školskog posjeta koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Njegov status objavio je portal Narod.hr udruge U ime obitelji koji je potom kontaktirao i ravnateljicu škole, a ona je profesoru uručila opomenu pred otkaz, i to zato što je tipkao za vrijeme radnog vremena, kako stoji u službenom objašnjenju.

Ministarstvo smo pitali je li riječ o primjerenoj mjeri s obzirom na to da je službeno izrečena jer je Šolić "tipkao po mobitelu za vrijeme radnog vremena koje je provodio u autobusu s učenicima" iako time nije prekršio nikakvu normu, znači li ovakva odluka da je učiteljima i profesorima zabranjeno korištenje mobitela tijekom radnog vremena, odnosno školskih izleta, te kako komentiraju činjenicu da su u istoj školi novinari morali otkriti da vjeroučitelj ravnateljici pod nosom poziva na klanje, a da ona izriče ovakvu sankciju profesoru zbog tipkanja na mobitel.

Ministarstvo: Ne smijemo uvoditi verbalni delikt

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti. 

"U vezi predmetnog slučaja Ministarstvu se nisu obratili niti škola niti nastavnik te Ministarstvo nema dodatnih informacija. Stoga ćemo od škole zatražiti punu informaciju. Posve je jasno da ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav. Međutim, potrebno je razmotriti i ostale zakonske, radne i etničke aspekte. 

Odredbama etičkih kodeksa školskih ustanova u pravilu se regulira i način na koji bi učitelji trebali postupati prilikom javnog iznošenja svojih stajališta i na koji način se postupa ukoliko isti u javnim objavama povrijede odredbe etičkoga kodeksa.

Sukladno članku 125. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove pa Vas za više informacija upućujemo na ravnateljicu škole", poručili su iz Ministarstva u odgovoru Indexu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.