Ministarstvo obrazovanja nabavlja luksuzni Mercedes, ne žele reći tko će ga voziti

Foto: Ivica Galovic, Igor Soban/PIXSELL

SREDINOM studenog prošle godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je nabavu za usluge najma sedam rabljenih vozila na godinu dana vrijednu 600.000 kuna bez PDV-a zbog isteka ranijeg ugovora o korištenju vozila. Tražila su se dva vozila niže klase, tri vozila niže srednje/srednje klase te dva vozila srednje klase. Prema specifikacijama, sva su morala biti proizvedena 2021. godine, piše Telegram.

Pristigle su dvije ponude, a odabrana je ona tvrtke Viator d.o.o. iz Splita, s kojom je sklopljen ugovor na vrijednost od 411.383.76 kuna bez PDV-a. Ta tvrtka je Ministarstvu ponudila dva Renault Clija, tri Hyundaija i30, Volkswagen Passat te Mercedes C 220d. Svih sedam vozila je, kako je potvrđeno Telegramu, već isporučeno.

U Mercedesu će se voziti i prosvjetni inspektori?

Na pitanje Telegrama je li luksuzni Mercedes namijenjen ministru Radovanu Fuchsu, iz Ministarstva su odgovorili da su vozila nabavljena za potrebe prijevoza ministra, državnih tajnika i državnih službenika (prosvjetnih inspektora), ali da je tehnička služba ministarstva ta koja određuje raspored vozača i službenih auta, a ne Fuchs. Izbjegavajući konkretan odgovor, tvrde i kako “niti jedan vozač niti korisnik vozila nisu isključivo vezani uz pojedino službeno vozilo”.

Na pitanje znači li to da ministrov vozač svaki dan onda za njega zadužuje drugi auto od ovih sedam, nisu dobili odgovor. 

Za dva od ovih sedam vozila prilikom natječaja tražili su da budu crna. Za ostale taj uvjet nije naveden.

Prema odgovorima iz Ministarstva, gospodin Fuchs ne samo da ne zna u koje će vozilo ući, već ni njegova tehnička služba ne zna kakva je uopće oprema u tim autima.

“S obzirom da predmetnim nadmetanjem nije uvjetovana oprema koju vozila moraju posjedovati, ne raspolažemo informacijom o opremi koju posjeduju pojedina vozila”, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Mercedes C 220d košta više od 360.000 kuna

Telegram je pitao i zašto je ugovor potpisan samo na godinu dana. Iz Ministarstva odgovaraju da se tu ne radi o nabavci novih vozila putem leasinga, već su se odlučili za “financijski isplativiji oblik korištenja rabljenih vozila starosti do dvije godine putem najma istih”. Dodaju i da ugovor obuhvaća sve troškove vozila osim goriva.

Osnovna dizelska varijanta Mercedesa C 220d košta više od 360.000 kuna. Ima 1.6 litreni dizelski motor, 160 konjskih snaga i automatski mjenjač sa šest brzina. Pogon je na stražnjim kotačima. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 7.9 sekundi.

Auto ima i infotainment sustav koji sadrži digitalni zaslon od 9.5 ili 11.9 inča te softver s prirodnom glasovnom kontrolom i sustavom profila vozača.