Centar je znao da je autistična djevojčica loše zbrinuta, nisu ništa poduzeli?

Ilustracija: Shutterstock

Zbog slučaja šestogodišnje autistične djevojčice koju je prošli tjedan odbio čak 31 dom za djecu, prije nego što je napokon zbrinuta, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike pokrenulo je izvanredni upravni nadzor.

Priča o djevojčici dospjela je u medije nakon što po nju nitko nije došao u vrtić. Nadležni područni ured za socijalnu skrb u Novom Zagrebu zatim joj je pokušao pronaći smještaj u domu, no odbijena je u 31 domu i svim registriranim udomiteljskim obiteljima. Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologinje Valerije Kanđere, stručnjakinje s višedesetljetnim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu skrb, koji je objavila na Facebooku.

"Centar je ranije postupao u toj obitelji"

"U ovom slučaju izvanredni upravni nadzor pokrenut je jer je uvidom u interni sustav bilo vidljivo ranije postupanje Područnog ureda u konkretnoj obitelji. U sklopu nadzora saslušane su v.d. voditeljica i cijeli nadležni stručni tim te su izuzeti svi spisi predmeta kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za konkretan slučaj.

Također, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi izvanredne inspekcijske nadzore u ustanovama koje su odbile primiti maloljetno dijete, a iste su adekvatni pružatelji socijalne usluge smještaja za djecu.

"Ne postupamo u vezi istupa psihologinje"

Ističemo kako predmet izvanrednog upravnog nadzora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nisu medijski istupi stručne radnice psihologinje. Preispitivanje eventualnog kršenja etičkog kodeksa psihološke djelatnosti u nadležnosti je Hrvatske psihološke komore.

Važno je istaknuti kako je u 2023. godini do sada provedeno ukupno 401 upravni nadzor nad područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad, od toga 301 redovni, 98 izvanrednih i dva kontrolna. Od početka godine od 94 područna ureda HZSR-a, nadzori su provedeni u njih 87", navodi se u priopćenju Ministarstva.