Ministarstvo: Svi djelatnici vrtića moraju imati plaće kao zaposlenici osnovnih škola

Foto: PIXSELL/Sime Zelic

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja je temeljem otvorenog pisma Sindikata predškolskog odgoja uputilo dopis svim osnivačima dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative te u slučaju utvrđivanja nepravilnosti, poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave u najkraćem vremenu.

"Odričemo se odgovornosti za sve moguće posljedice pogrešnih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, jedinica lokalnih samouprava i drugih subjekata kao osnivača dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj zbog rada u uvjetima protivnim odredbama zakonskih i podzakonskih akata koji uređuju rad predškolskih ustanova te jamče prava djeteta", poručili su iz sindikata u otvorenom pismu.

Ministarstvo je jutros poslalo odgovor.

"Naime, za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji imenuju ravnatelje i većinu članova Upravnih vijeća. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi te nakon prijave (koja nakon izmjena Zakona ne može biti anonimna) provodi inspekcijski nadzor te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8.000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava što najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim je svim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića.

Ministarstvo: Svi djelatnici vrtića moraju imati plaće jednake ili veće od zaposlenika osnovnih škola

Što se tiče plaća svih djelatnika u dječjim vrtićima, ne samo odgojiteljica i odgojitelja, želeći zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju člankom 51. propisano je da se "na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike."

To konkretno znači da svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. Dakle, ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe", poručili su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.