Ministarstvo za DORH kupilo opremu od 530 tisuća eura, još se ne koristi

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

U svom zadnjem izvješću donedavna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek otkrila je da Ministarstvo pravosuđa i uprave nije za DORH nabavilo traženi 101 uređaj za snimanje prvog ispitivanja okrivljenika. Riječ je o uređajima koji bilježe iskaze osoba tijekom ispitivanja pred državnim odvjetnicima i te snimke služe kao dokaz u kaznenom procesu, piše N1.

Na manjak tih uređaja, kako stoji u Izvješću o radu DORH-a za 2023., ukazuje se već godinama. Krajem prošle godine Ministarstvo je za državna odvjetništva kupilo 42 uređaja, navedeno je u izvještaju. Iz DORH-a su na upit N1 odgovorili kako ti uređaji, iako su nabavljeni, još uvijek nisu u funkciji, niti su, kako ističu, u posjedu Državnog odvjetništva RH.

Postupak javne nabave objavljen u rujnu prošle godine

Za N1 su iz Ministarstva pravosuđa potvrdili da je postupak javne nabave za ove uređaje bio objavljen još u rujnu 2023. godine. Radilo se o javnoj nabavi velike vrijednosti i tzv. otvorenom postupku. Tvrtke su pozvane da se jave i Ministarstvu prodaju uređaje za prvo snimanje iskaza okrivljenika. Tražilo se 46 sustava za 44 državna odvjetništva, stoji u dokumentaciji.

Na otvaranje ponuda 12. rujna prošle godine javila samo jedna tvrtka. Riječ je o tvrtki CS Computer Systems, koja, prema informacijama iz Državne riznice, već posluje s državom. Riječ je o tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u IT sektoru, a osim s Ministarstvom pravosuđa ugovore su sklapali i s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva, HRT-om, HEP-om, Ministarstvom obrane, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Značajna sredstva dobili su i iz EU fondova.

Jedan uređaj košta skoro 11 i pol tisuća eura

Ponuda CS Computer Systemsa bila je, kako proizlazi iz službenih dokumenata, nekoliko stotina eura niža od procijenjene vrijednosti ovog posla. Ona je iznosila 530.888 eura, a CS Computer Systems tražili su 528.319 eura za 46 sustava. Drugim riječima, jedan sustav za snimanje košta gotovo 11 i pol tisuća eura.

"Implementacija sustava na lokacije je u tijeku, do sada su novi sustavi postavljeni na Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu te u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", kažu iz Ministarstva pravosuđa.

"Sustav još nije implementiran"

Iz Ministarstva priznaju da sustav još nije implementiran, jer su, objašnjavaju, tijekom tog postupka predstavnici DORH-a tražili brojne promjene. Na pitanje o kakvim se promjenama točno radi iz Ministarstva pojašnjavaju da se radi o softverskim i hardverskim prilagodbama sustava kako bi se mogli koristiti i stari i novi sustav.

"Obzirom na netom iskazanu potrebu istovremenog korištenja starog sustava potrebno je napraviti i određene infrastrukturne prilagodbe kako bi se novi sustav mogao implementirati", dodaju najavljujući da bi sve moglo biti gotovo do kraja ove godine.

"U državnim odvjetništvima do tada je u uporabi postojeći funkcionalan sustav", napominju. U Izvještaju o radu DORH-a podsjećaju da će nakon implementacije još neko vrijeme proći kako bi se službenici educirali za rad s novom opremom. "Nije izgledno da će u skorije vrijeme uređaji biti u funkciji", napisala je bivša glavna državna odvjetnica u svom izvješću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.