Ministarstvo zdravstva potvrdilo: U Sisku zbog lošeg zraka obolijevaju dišni putevi

IAKO ne donosi nikakve konkretne rezultate istraživanja smrtnosti u razdoblju od 2003. do 2008. za grad Sisak, Radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi priopćila je kako su od bolesti dišnog sustava dobno standardizirane stope visoke te odskaču od prosjeka za Republiku Hrvatsku.

Daljna istraživanja stoga će se usmjeriti na detaljna terenska istraživanja utjecaja kvalitete zraka na razvoj akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava, zaključeno je to na sjednici Radne skupine 16. lipnja. Osobitu pozornost posvetit će, kako su naglasili, plućnim bolestima među djecom, a zbog daljnjeg tijeka istraživanja modificirat će se i Radna skupina.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stope smrtnosti od zloćudnih bolesti ne razlikuju značajno od prosjeka za RH. Slično je, navodi se, i s brojem i stopom novooboljelih od karcinoma ukupno, karcinoma bronha i pluća te leukemije.

Istraživanja malignoma tako će se nastaviti na rutinskoj bazi te će se kontinuirano pratiti trend kako bi se u slučaju njegova pogoršanja ponovno aktualizirala potrebna istraživanja.

Radna skupina istraživala je baze podataka o uzrocima smrti, baze podataka Registra za rak i podataka o onečišćenju zraka u gradu Sisku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.