Ministrica: Njemačka bi do 2030. trebala uvoziti "zeleni" vodik iz Australije

Foto: EPA

NJEMAČKA bi trebala početi uvoziti 'zeleni' vodik iz Australije najkasnije do 2030. godine, izjavila je ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger. "Moj je cilj da prva pošiljka stigne u Njemačku najkasnije 2030.", izjavila je Stark-Watzinger na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s australskim ministrom energetike Chrisom Bowenom u Berlinu.

Njemačka će morati nastaviti uvoziti energiju, rekla je ministrica, a Australija je idealan partner. "Puno sunca i vjetra idealni su uvjeti za proizvodnju vodika temeljenu na obnovljivim izvorima energije", objasnila je njemačka ministrica. Njemačka i Australija zajedno promiču projekte izgradnje opskrbnog lanca za zeleni vodik.

Njemačka vlada "zeleni" vodik smatra jednim od najvažnijih izvora energije

'Zeleni' vodik proizvodi se uz upotrebu struje dobivene iz energije vjetra ili Sunca, a njemačka vlada svrstava ga među glavne izvore energije budućnosti. EU planira do 2030. podmirivati polovinu potreba za 'zelenim' vodikom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje. Do kraja desetljeća trebala bi proizvoditi 10 milijuna tona, a dodatnih 10 milijuna tona uvoziti, prema planu REPowerEU.

Istraživanje tvrtke Aurora Energy Research pokazalo je da bi 'zeleni' vodik iz uvoza do kraja desetljeća mogao u EU cijenom konkurirati vodiku iz domaće proizvodnje, a glavni dobavljači mogli bi biti Australija, Čile i Maroko.

Prema izračunima Aurore, proizvodni trošak po kilogramu 'zelenog' vodika iznosit će 2030. godine 3,10 eura u Australiji, Čileu i Španjolskoj, te 3,20 eura u Maroku. U Njemačkoj trebao bi se 2030. kretati u rasponu od 3,90 do pet eura po kilogramu, pokazala je odvojena studija.