Ime novog njemačkog ministra obrane je veliko iznenađenje

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz održao je obećanje – već je danas objavio ime novog njemačkog ministra obrane. Nije to baš bila laka zadaća jer je bivša ministrica Christina Lambrecht podnijela ostavku u najgorem trenutku – uoči posjeta američkog ministra obrane Lloyda J. Austina te vjerojatno presudnog sastanka ministara obrane NATO saveza za daljnji proces naoružavanja Ukrajine, koji će se održati u petak u zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Ime novog ministra je veliko iznenađenje

Odabir Borisa Pistoriusa, koji na mjesto ministra obrane dolazi s poprilično niže pozicije – dosad je bio ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske – veliko je iznenađenje. Još jučer njemački su mediji kao najizglednije kandidate spominjali povjerenicu Bundestaga za obrambena pitanja Evu Högl, ministra rada Hubertusa Heila i predstojnika ureda kancelara Wolfganga Schmidta.

Nakon tri vrlo slabe ministrice obrana imenovanje četvrte čak bi i za Nijemce bilo previše pa je Scholz morao prekinuti s politikom koju je uspostavila Angela Merkel.

Prva na tom popisu neuspješnih ministrica obrane je Ursula von der Leyen, koju je Merkel imenovala u prosincu 2013. Von der Leyen je bespogovorno provodila politiku degradiranja Bundeswehra, no kad su zaredale afere, Merkel ju je postavila na mjesto predsjednice Europske komisije. 

Serija promašaja na važnoj funkciji

A na mjesto ministra obrane Merkel je postavila svoju miljenicu Annegret Kramp-Karrenbauer. Doduše, Nijemci se danas dotične gospođe više sjećaju kao nasljednice na čelu demokršćana koju je odabrala Merkel nego kao ministrice obrane. Kramp se nije snašla ni na jednoj od tih pozicija te je prvo sletjela s mjesta čelnice demokršćanske stranke, a nakon zadnjih parlamentarnih izbora i s mjesta ministrice obrane.

Tako je kancelar Olaf Scholz, koji je namjeravao nastaviti ondje gdje je Angela Merkel stala (barem što se ticalo Bundeswehra), na mjesto ministra obrane postavio sada već bivšu Christinu Lambrecht. Ona se navodno žalila što je dobila resor o kojem ništa ne zna niti je zanima pa se postavlja pitanje zašto ga je prihvatila.

Lambrecht je imenovana ministricom obrane 8. prosinca 2021. i sve bi bilo više-manje idilično da 24. veljače Putin nije pokrenuo agresiju na Ukrajinu.

Bundeswehr je nakon desetljeća zanemarivanja opet postao važan

Odjednom desetljećima zanemarivan Bundeswehr ponovno je postao važan, baš kao i funkcija ministra obrane. Kako su prolazili mjeseci i vojna pomoć Zapada Ukrajini sve više rasla, pozicija Njemačke postajala je sve zahtjevnija. Ukrajinci su očekivali, i još uvijek očekuju, baš od najbogatije europske države da im najviše pomogne.

No njemački socijaldemokrati (Scholz i Lambrecht dolaze iz te stranke) bili su i još uvijek jesu vrlo rezervirani. Istovremeno kancelar Scholz, da bi umirio Nijemce koji su odjednom spoznali da gotovo i nemaju oružane snage, populistički je objavio formiranje fonda od čak 100 milijardi eura za opremanje Bundeswehra.

Nemoguća situacija za sada već bivšu ministricu

Sada već bivša ministrica Lambrecht našla se u nemogućoj situaciji. S jedne strane pod konstantnim pritiscima Kijeva, Varšave, Londona i drugih, a s druge pod lupom domaće javnosti koja je željela znati kako će se tih 100 milijardi eura trošiti. 

Tim više jer su zaredali izvještaji o tome kako je šesnaest godina sustavne nebrige vlade Angele Merkel uništilo Bundeswehr. Donedavno od šest podmornica U212 nijedna nije bila spremna za borbene misije.

Tijekom manje vježbe svih 18 borbenih vozila pješaštva Puma - pokvarilo se. Da bi se osiguralo istočno krilo NATO-a, sada se ponovno moraju koristiti zastarjeli oklopni transporteri Marder, koji su već odavno otpisani. 

Bild je otkrio da je tek svaka treća njemačka oklopna haubica Panzerhaubitze 2000 operativna. Tome treba pridodati i izvještaje iz Ukrajine da se donirane PzH 2000 baš i nisu nešto pokazale, da su preteške i prelako se kvare. Ni najavljeno potpisivanje ugovora za kupnju 35 višenamjenskih borbenih aviona pete generacije F-35 Lightning II nije obavljeno. 

Najporazniji podatak o streljivu

Daleko najporazniji podatak je da Bundeswehru nedostaje streljiva u vrijednosti od 20 milijardi eura. Trenutne zalihe, prema procjeni stručnjaka, u slučaju nužde dostatne su za samo dva dana.

Za osobu koja niti išta zna niti je htjela znati za resor koji joj je dodijeljen problemi su postali pregolemi. Na sve su se to nadovezale i ne baš spretne izjave za javnost, što je izazvalo burnu reakciju ne samo njemačkih javnih glasila nego i javnosti, te je stranka uslijed pada popularnosti odlučila da ministrica Lambrecht mora otići.

Već smo spomenuli da novog ministra Borisa Pistoriusa u petak očekuje za Ukrajinu vjerojatno presudan sastanak ministara obrane NATO-a. London, Varšava, Helsinki, Oslo i Prag otvoreno najavljuju da će na tom sastanku od Berlina tražiti dozvolu za početak isporuka tenkova Leopard 2 Kijevu.

Ne da Berlin započne s isporukama (jer svima je jasno da se to neće tako brzo dogoditi), već samo da pristane na isporuke. S obzirom na to da su Leopardi 2 ili proizvedeni u Njemačkoj ili po licenci u drugim državama, Berlin mora dati dozvolu za njihov reizvoz.

Bilo bi čudo da novi ministar odradi mandat do kraja

Kao glavni uvjet za davanje dozvola za reizvoz Scholz je do sada navodio da se svi partneri moraju složiti oko toga. Kad je rekao svi, zapravo je mislio isključivo na Washington. Ako SAD odluči isporučiti Abramse, i Njemačka će isporučiti Leoparde 2, odnosno dati dozvole trećim državama za isporuke.

Tako je bilo i s borbenim vozilima pješaštva. Kad su Amerikanci odlučili dati Bradleyje, Nijemci si dali Mardere. Kad su Amerikanci dozvolili isporuke samovoznih haubica M109, i Nijemci su isporučili PzH 2000.

Nakon tri ministrice obrane Njemačka ponovno ima ministra. Doduše, političara koji se nikad nije bavio područjem obrane, a tog se posla prihvatio u vrlo teškim okolnostima.

Osim problema u Bundeswehru, koji su se gomilali dva desetljeća, ministar Pistorius morat će se nositi i sa sve većim pritiskom saveznika koji imaju sve manje razumijevanja za njemačku politiku obazrivosti prema Putinu. Pistoriusu mandat neće biti lak pa će biti poprilično čudo ako ga odradi do kraja.