Ni nakon devet sati nije pao dogovor između Jakovine i mljekara: Mljekari ne odustaju od 4,05 kuna po litri

PUNIH devet sati u Ministarstvu poljoprivrede traje sjednica Savjeta za mlijeko. Mljekari s ministrom Jakovinom traže rješenje mljekarske krize koja Hrvatsku potresa posljednja tri dana. Obustavljena je isporuka mlijeka, a proizvođači su spremni i na drastične poteze - ako se ne ispune njihovi zajtjevi blokirat će granice.

Jakovina mljekarima prezentira "mliječni kodeks"

Ministarstvo poljoprivrede stočarima će na sastanku prezentirati mliječni kodeks, koji bi trebao osigurati ravnopravnu utakmicu između proizvođača i prerađivača mlijeka te odrediti parametre za izračun cijene.

Mljekarima, koji u slučaju neuspješnih pregovora prijete i blokadom granica, ministar Tihomir Jakovina ponudit će europski paket mjera  prema kojem će se ministarstvo u budućnosti u potpunosti povući iz svih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka. Jakovina odbija svaku pomisao na podizanje otkupne cijene mlijeka što bi automatski povuklo i porast cijena mlijeka na policama.

Savjet za mlijeko predložit će mliječni kodeks, ali i mjere za revitalizaciju mljekarske industrije, najavio je Jakovina. "Prezentirat ćemo taj kodeks. Vrlo kvalitetno smo pogledati i iskustva i prakse u ostalim europskim zemljama i kroz taj kodeks ćemo ponuditi najbolje rješenje", rekao je Jakovina.

"Ministarstvo poljoprivrede ne određuje cijenu, ovim mliječnim kodeksom koji je usklađen s mliječnim paketom Europske komisije, radit ćemo po modelu kako se to radi u Europskoj uniji i kao takav će dati mogućnosti našim proizvođačima da imaju kvalitetno polazišno stajalište za pregovore s otkupljivačima mlijeka", poručio je Jakovina.

Kako se doznaje, Mliječni je kodeks Europska unija usvojila tek prije mjesec dana, a do sad ga nije primijenila ni jedna od zemalja članica. Hoće li Hrvatska biti prva, znat ćemo nakon današnjeg sastanka.

Mljekari uoči Savjeta za mlijeko: Spremni smo prenoćiti u Ministarstvu!

Uoči početka sjednice Savjeta za mlijeko proizvođači su poručili: "Ako treba, prenoćit ćemo u Ministarstvu poljoprivrede dok ne riješe naše probleme".


"Ne izlazimo iz Ministarstva dok ne vidimo bijeli dim, ne izlazimo bez riješenih problema", poručio je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić.

"Mi ćemo sa tijelima pred kamione ako treba i leći, ali neće proći, vjerujte mi"

Otkupna cijena mlijeka od 4,05 kuna po litri jedini je uvjet proizvođača mlijeka. Troškovi rastu, proizvodnja bilježi gubitke i nešto se hitno mora napraviti, jasni su bili mljekari uoči današnjeg sastanka s ministrom Tihomirom Jakovinom.

Popustiti neće. Već dva dana blokiraju isporuku mlijeka, a ako treba, spremni su i na blokadu granica, kaže koordinator akcije Antun Laslo. "Ne idemo s traktorima, mi ćemo sa tijelima pred kamione ako treba i leći, ali neće proći, vjerujte mi. Još uvijek ima više od 11 tisuća proizvođača mlijeka u Hrvatskoj i neka samo iz svake obitelji neka po jedan dođe i koji će obustaviti ovaj cirkus i ovo zlo", ističe Laslo.

"Mi gubimo sve i borit ćemo se do kraja, pa ako treba i po cijenu života"

Mljekari su prvo mlijeko dijelili, a onda ga prolijevali. "Nema smisla više proizvoditi jer troškovi samo stvaraju gubitke", poručuju. Neutješnim mljekarima nakon današnjeg sastanka ostaje samo jedna opcija, poručuje predsjednik Kriznog stožera za obranu mlijeka, Antun Laslo.

"Ako neće doći do nekih pozitivnih rezultata, idemo s daljnjom akcijom, koja će se proširiti i na zatvaranje granica, tako da oni što u Dukatu pričaju kako će se uvesti mlijeko, neće se uvesti mlijeko. Mi gubimo sve i borit ćemo se do kraja, pa ako treba i po cijenu života", poručuje Laslo.

"Za poražavajuće rezultate i drastičan pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj resorno ministarstvo je isključivi krivac"

"Temeljem najnovijih događanja vezanih uz aktualnu situaciju u mljekarskom sektoru, Zelena lista daje punu potporu domaćim proizvođačima i njihovim opravdanim zahtjevima za povećanjem otkupne cijene mlijeka. Za poražavajuće rezultate i drastičan pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj resorno ministarstvo je isključivi krivac, a zbog vođenja ovakve neodgovorne i nekonzistentne politike proizvođači mlijeka u Hrvatskoj dovedeni su do ruba egzistencijalnog minimuma", poručuju iz Zelene liste.

U svom priopćenju iznose i sljedeće podatke:

  • Svaki se mjesec u Hrvatskoj gasi jedna mljekarska farma
  • Ove je godine do sada zaklano najmanje 30.000 muznih krava
  • Pad proizvodnje mlijeka u ovoj godini iznosi 100-150 milijuna litara
  • Veliki porast ulaznih troškova u proizvodnji mlijeka (stočna hrana, režije, gorivo)
  • Nekontrolirani uvoz velikih količina mlijeka upitne kakvoće
  • Toleriranje samovolje otkupljivača i prerađivača mlijeka pri određivanju cijena itd.

"Negativne trendove u proizvodnji mlijeka resorno ministarstvo pokušava zaustaviti vatrogasnim mjerama koje stižu prekasno, i koje neće donijeti znatnije poboljšanje za domaćeg proizvođača. Ne ugledamo li se u naše `zapadne` susjede i njihovu dobru gospodarsku praksu, te ako ne zaštitimo domaću proizvodnju mlijeka i naše proizvođače, čini se da će i dalje represivne mjere ostati jedino oruđe u rukama ministra poljoprivrede", dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.