Miševima produžili život za 25%, izgledali mladoliko. Lijek se testira na ljudima

Foto: Imperial College London/Medicinski fakultet Duke-NUS

Znanstvenici su miševima dali lijek koji im je uspješno produžio trajanje životnog vijeka za 25%, a stručnjaci se nadaju da bi ista metoda mogla pomoći pri usporavanju starenja kod ljudi. Tretirani miševi su zbog svog mladolikog izgleda dobili nadimak "stariji supermodeli". Bili su zdraviji, jači i imali manje karcinoma od svojih vršnjaka kojima nije davan lijek. Lijek se već testira na ljudima, ali za sada nije poznato hoće li imati isti učinak kao što je imao na životinje. 

Znanstvenici iz MRC Laboratorija za medicinsku znanost sveučilišta Imperial College London i Medicinskog fakulteta Duke-NUS u Singapuru istraživali su protein interleukin-11 čije se razine povećavaju tijekom starenja, što pridonosi višim razinama upala. Naime, stručnjaci smatraju da on sadrži nekoliko bioloških prekidača koji kontroliraju tempo starenja. 

Dva eksperimenta

Napravili su dva eksperimenta. U prvom su genetski modificirali miševe kako više ne bi mogli proizvoditi interleukin-11. Tijekom drugog su čekali da miševi napune 75 tjedana (što je otprilike jednako ljudskoj starosti od 55 godina) i zatim im redovito davali lijek koji iz njihovih tijela uklanja spomenuti protein. 

Rezultati istraživanja su pokazali se životni vijek miševa produljio za 20 do 25%, ovisno o eksperimentu i spolu miševa. Mada stari laboratorijski miševi često umiru od raka, oni kojima je uklonjen interleukin-11 nisu tako često obolijevali od karcinoma.

Životinje su također imale poboljšanu funkciju mišića, bile mršavije i imale zdravije krzno. No, pitanje je što bi se dogodilo kada bi se ista metoda primijenila na ljudima, piše BBC.

"Lijek bi mogao biti siguran za korištenje"

Naime, interleukin-11 ima ulogu tijekom rane razvojne faze života. Oni koji se rode bez sposobnosti proizvodnje tog proteina imaju problema sa zglobovima, izlaženjem zubi, stvaranjem ožiljaka i formacijom kostiju u lubanji. Znanstvenici smatraju da tijekom zrelije ljudske dobi interleukin-11 ima negativnu ulogu u smislu poticanja starenja. 

Lijek, odnosno protutijelo koje napada interleukin-11, se trenutno testira na pacijentima s fibrozom pluća tijekom koje na plućima nastaju ožiljci, što otežava disanje. Klinički znanstvenik Stuart Cook sa sveučilišta Imperial College London navodi kako dosadašnji podaci pokazuju da bi lijek mogao biti siguran za korištenje. 

Istraživanje naziva Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan objavljeno je u časopisu Nature. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.