Mislav Polić i dalje bez stegovne odgovornosti zbog prometne nesreće u Kaštelima

MISLAV POLIĆ, dugogodišnji šef suda u Kaštelima i utemeljitelj tamošnjeg HDZ-a, izbjegao je stegovnu odgovornost zbog pijančevanja usred radnog vremena te izazivanje prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena jedna vozačica te su pored njegovog automobila BMW oštećena još dva automobila.

Državno sudbeno vijeće (DSV) nema nikakav prijedlog za stegovni postupak ni više od osam mjeseci nakon prometne nesreće u Ulici sedam Kaštela. A Polić je učinio najmanje tri stvari zbog kojih je stegovni postupak već trebalo pokrenuti.

Prvo, do podneva je već skupio 2,5 promila alkohola u organizmu što znači da je najvjerojatnije počeo piti čim je stigao na radno mjesto. Drugo, takav je sjeo za volan, a onda se još zabio u drugi automobil. S obzirom u kakvom je stanju vozio pravo je čudo da nitko nije poginuo.

Raspitali smo se na Županijskom sudu u Splitu jesu li protiv Polića pokrenuli stegovni postupak.

"Ne moramo samo mi to. Mogu i druge instance", kratko je komentirao glasnogovornik splitskog Županijskog suda, Neven Cambi.

Tajna imena kandidata

U vrijeme nesreće, potkraj rujna prošle godine, Županijskim sudom je upravljala vršiteljica dužnosti predsjednice suda Marica Šćepanović, a nekoliko mjeseci kasnije naslijedio ju je Ante Perkušić. Ni jedno ni drugo nisu našli za shodno pokrenuti stegovni postupak. Na Vrhovnom sudu pokušali smo dobiti glasnogovornika Tripala, ali bez uspjeha.

Zvali smo i Ministarstvo pravosuđa čija nas je glasnogovornica Vesna Dovranić upozorila da su prije Ministarstva postupak mogli pokrenuti Županijski ili Vrhovni sud. Tražili smo iz Ministarstva i potvrdu je li se Polić kandidirao za čelno mjesto splitskog Općinskog suda, u koji su se početkom godine spojili sudovi iz Solina, Kaštela i Omiša. Odgovor nismo dobili, premda je Polić zajedno sa ostalim kandidatima viđen na razgovoru kod ministra Šimonovića.

Imena kandidata su tajna, kazala nam je Dovranić, a na pitanje zašto su tajna, nismo dobili suvisli odgovor. Tako ostaje nejasno zašto se Ministarstvo boji otkriti imena kandidata? Jesu li to nova mjerila transparentnosti i demokracije ministra pravosuđa Šimonovića?

Poliću se pak zbog prometne nesreće u pijanom stanju i prebrze vožnje sudi samo na Prekršajnom sudu po prijavi splitske policije, koja je podnesena mjesec i pol dana nakon nesreće.

Tražili smo Polića kako bi nam prokomentirao slučaj, ali je bio naprosto neuhvatljiv. Dva dana ga nije bilo na radnom mjestu u sudu, a niti u Izbornom povjerenstvu u Kaštelima. Povjerenstvo doduše radi, ali šefa nema ni za lijek. Nema veze. Glavno da Polić opet ne pogleda u čašicu i zatim sjedne za volan. A birači će sigurno moći računati na objektivnost nekadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Kaštela.

Dragan Miljuš
Foto: B.P.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.