Misterij pada ruskog aviona: Je li ovo tek početak ISIS-ovog terora koji će ugroziti cijeli svijet?

Foto: FAH

JE LI posljednji dan listopada 2015. godine dan kad je ISIS postao globalna teroristička prijetnja?

Naime, tog dana iznad Sinaja je eksplodirao ruski avion u kojem su život izgubile 224 osobe, a što je, uz napad na rusku školu 2004. godine gdje je život izgubilo preko 300 osoba, najveći teroristički napad od 11. rujna, piše CNN.

ISIS je do sada bio poznat po iznimno brutalnim metodama egzekucije taoca i protivnika diljem Bliskog istoka. Ipak, ukoliko se zaista pokaže da ISIS stoji iza rušenja ruskog aviona, to bi mogao biti znak da je ISIS u stanju napasti civile u bilo kojem dijelu svijeta.

ISIS već ima svojih simpatizera diljem Europe i svijeta

Znakovi da ISIS ima svoje simpatizere spremne na radikalne poteze već postoje. Belgijske vlasti u siječnju su osujetile napad ISIS-ovih simpatizera, a u Francuskoj je već došlo do napada koje se povezuje s ovom radikalnom grupom. Osumnjičeni ISIS-ovac treniran u Libiji u lipnju je na jednoj plaži u Tunisu ubio preko 30 ljudi. ISIS je također preuzeo odgovornost za napad na muzej u Tunisu u ožujku, ali još nije jasno je li iza tog napada stoje oni ili grupe povezane s al Qaedom.

U kolovozu je došlo do napada u francuskom vlaku, a samo brzom reakcijom američkih vojnika koji su se sasvim slučajno tu zatekli kao putnici izbjegnut je pravi masakr. Uhićeni je osumnjičen da je simpatizer ISIS.a. Posljednji slučaj je dvostruki bombaški napad u Turskoj gdje je život izgubilo preko 100 ljudi, a istražitelji tvrde da bi iza svega mogao stajati upravo ISIS.


Da radikalni ISIS-ovci spremni na brutalne napade postoje u brojnim zemljama pokazuje i podatak da se preko 1500 Europljana, koji su otišli u borbu na stranu ISIS-a, vratilo kući.

Je li eksploziv postavljen prije leta?

Ukoliko ISIS zaista stoji iza napada na avion to bi moglo značiti jedan novi, radikalniji i globalniji pomak u djelovanju ove terorističke organizacije. Naravno, još uvijek nije dokazano koji je točan razlog pada, možda se na kraju ispostavi da je pad rezultat tehničke pogreške. Svejedno, malo koga bi iznenadilo da se ustanovi da iza pada stoji terorizam.

Danima poslije eksplozije komentiralo se kako islamističke grupe koje djeluju na Sinaju, a koje se povezuje s ISIS-om, nemaju takvo oružje koje bi srušilo avion koji leti na nekoliko tisuća metara visine. Međutim, neki istraživači tvrde da je avion srušen iznutra na način da se eksplozivna naprava postavila negdje unutar aviona prije nego je ovaj uopće poletio.

Za sada se ne isključuje mogućnost da je neki djelatnik Sharm el-Sheikh zračne luke, s koje je avion poletio, povezan sa terorističkim grupama.

Odmah nakon pada u subotu ISIS je rekao da stoji iza rušenja aviona. To su ponovili i u audio snimci u srijedu, ali u nijednom slučaju nisu otkrili kako su izveli napad.


Jedno od objašnjenja je da na taj način zapravo štite krticu koju imaju unutar aerodroma. Ukoliko zaista ISIS ima svog čovjeka unutar aerodroma, a to nije nemoguće zamisliti, postavlja se pitanje koliko još ljudi odanih terorističkim ciljevima radi na aerodromima na Bliskom istoku, možda čak i u SAD-u ili Europi. Da to nije nemoguće dokazuje i slučaj Abdirahmaana Muhameda, Amerikanca koji je u redovima ISIS-a poginuo u ljeto 2014., a koji je jedno vrijeme radio kao čistač na aerodromu u Minnesoti.

Ukoliko se zaista pokaže da ISIS stoji iza rušenja ruskog aviona to će izazvati velike promjene na geopolitičkoj karti svijeta. U prvom redu to će značiti smanjenje prometa avionima i daljnji pad turizma, pogotovo u Egiptu i okolnim zemljama. Sve skupa će ionako nemirnu regiju učiniti još nemirnijom, a to će produbiti krizu koja je sama po sebi plodno tlo za regrutiranje novih terorističkih kadrova.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.