Mjanmarska premijerka pravda zatvaranje novinara zbog pisanja o genocidu

Foto: EPA

MJANMARSKA čelnica Aung San Suu Kyi branila je danas zatočenje dvojice novinara Reutersa nakon njihove istrage o vojnom pokolju muslimana Rohindža u njezinoj zemlji, ali je priznala da je ta kriza, koju je UN nazvao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, mogla biti "bolje vođena". 

"Nisu zatočeni jer su novinari nego zato što je sud odlučio da su prekršili zakon", rekla je ona na Svjetskom gospodarskom forumu Saveza država jugoistočne Azije u Hanoiju, komentirajući prvi put presudu izrečenu 4. rujna. Dodala je da ta presuda nema "nikakve veze sa slobodom govora".

Suu Kyi se poziva na pravnu državu, svijet presudu naziva farsom

"Ako vjerujemo u pravnu državu, imaju potpuno pravo uložiti priziv na presudu", rekla je ona iako je nezavisnost mjanmarskog pravosudnog sustava upitna. Dobar dio međunarodne zajednice smatra kaznu novinarima farsom pravne države i metodom ušutkavanja neovisnih novinara.

 

 

Zakon o državnoj tajni, na temelju kojeg su na sedam godina zatvora osuđeni Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), seže iz kolonijalne ere.

Istraživali pokolj Rohindža muslimana od strane mjanmarske vojske

Wa Lone i Soe Oo su istraživali ubojstva 10 Rohindža muslimana od strane mjanmarske vojske i budističkih militanata, u sklopu masovnog pogroma nad Rohindžama na zapadu zemlje. 800 tisuća Rohindža pobjeglo je ili protjerano iz zemlje, a više od 10 tisuća je ubijeno.

"Ne bojimo se. Znamo što smo učinili. To je samo bilo dobivanje informacija (za naš članak)", rekao je Wa Lone nakon presude

"Još jednom Aung San Suu Kyi potpuno je u krivu. Ne razumije da 'pravna država' podrazumijeva poštivanje dokaza podnesenih na saslušanju", kritizirala je nevladina organizacija Human Rights Watch, reagirajući na tu izjavu mjanmarske čelnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.