Ljudi koji žive kod čvora Trinajstići na A7: Naglo nam se srozala kvaliteta života

Screenshot: HRT

Čvor Trinajstići na dionici autoceste A7 između Rijeke i Rupe otvoren je nakon dvije godine gradnje. Mještani su za HRT ispričali da im je taj čvor donio više problema nego koristi jer je izgrađen bez bukobrana.

Osim buke, dio mještana ima problem i sa svjetlosnim onečišćenjem koje stvaraju vozila dok prolaze. Čvor Trinajstići dobro se vidi s terase kuće Marine Andrijanić u Matuljima. 

"Kada prolazi veliki šleper, osobito kamioni, naravno da je svjetlost, i vidi se da je od auta rasvjeta velika, tj. imamo puno svjetlosti, a navečer se čitava kuća osvijetli, tako da nam to isto smeta", rekla je za HRT mještanka Marina.

"Naglo nam se srozala kvaliteta života za sto posto"

Danica Štimac je prva Marinina susjeda, a osim njihovih kuća, još je njih desetak na najjačem udaru buke i svjetlosti. Žene govore da im se naglo srozala kvaliteta života otkada je otvoren čvor Trinajstići kojemu fali oko 150 metara bukobrana.

"Kvaliteta života srozala se sto posto, a najveći problem je buka, prašina, nema mira. Jako teško se nosimo s time", govori Danica iz Matulja za HRT.

Prije desetak godina mještani su pokrenuli spor protiv izgradnje čvora, ali su izgubili na Upravnom sudu. Sada su potpisali peticiju za izgradnju bukobrana. 

"Stanovnici su od početka znali što ih očekuje u ovom području s čvorom, da će to biti preveliki zahvat u prostor i da tu više neće biti mira", kazao je Igor Kontić, odvjetnik grupe mještana Šmogora.

Peticiju će podržati i Općina Matulji

Odvjetnik govori da mještani imaju pravo na kvalitetnije rješenje. Peticiju mještana prema Hrvatskim autocestama podržat će i Općina Matulji. Hrvatske ceste oglasile su se priopćenjem.

"U tijeku je provedba Ugovora za Izradu projektne dokumentacije i provedbu upravnog postupka za zidove za zaštitu od buke uz autocestu A7. Ugovorom će se sagledati sve lokacije prije i poslije čvora Trinajstići te temeljem akustičkog proračuna planirati izgradnju barijere u nastavku na već izvedene zidove u zoni čvora Trinajstići", govore iz Hrvatskih autocesta.

Među ostalim dodaju da su postavili kilometre bukobrana uz riječku obilaznicu, "što potvrđuje njihov stav da se društveno odgovorno ponašaju". Međutim mještani Šmogora očekuju da se i za njihove probleme pronađe kvalitetno rješenje, izvještava HRT. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.