Mladi Amerikanac preživio pokolj u školi, a onda su mu manijaci pozvali specijalce u kuću

Foto: EPA

DAVID Hogg, 18-godišnji američki učenik, preživio je pokolj koji je njegov školski kolega počinio u veljači ove godine u njihovoj srednjoj školi u Parklandu na Floridi. Nakon toga je, zbog svog jasnog i glasnog zagovaranja strože kontrole oružja kako bi se u budućnosti spriječili slični pokolji, postao meta desničarskih kleveta, teorija zavjere, online maltretiranja, otkrivanja osobnih podataka i prijetnji.

>> Sumanuti desničari tvrde da su preživjeli učenici s Floride glumci iza kojih stoje FBI i Soros

>> Preživjeloj djeci s Floride prijete smrću - zašto?

A sad mu je netko tko mu vjerojatno također ne može oprostiti njegov javni angažman, pozvao specijalnu policiju na kućnu adresu tvrdeći da se netko na toj adresi zabarikadirao u kući. To je, naravno, bila laž. Međutim, ovo nije prva spačka te vrste. Riječ je o relativno novom i iznimno opasnom hiru koji se nedavno pojavio u SAD-u zvanom "swatting", prema kratici za jedinice specijalne policije koja koristi vojnu opremu i taktiku - SWAT (Specijalno oružje i taktika). 

Swatting: Suluda spačka koja može biti smrtonosna

Počinitelji, uglavnom kompjutorski hakeri, gejmeri i pojedinci koji posjećuju online forume poput 4chana i Reddita, dođu do adrese osobe koju žele "swatati", zatim nazovu policiju i anonimno te lažno prijave ozbiljan zločin koji uključuje naoružanog počinitelja koji se nalazi na toj adresi. S obzirom na to da je policija uvjerena da se u kući nalazi opasna i naoružana osoba te da je američka policija notorno sklona prvo pucati, a kasnije postavljati pitanja, u takvim slučajevima postoji realna mogućnost fatalnog ishoda - što može biti i namjera iza ove sumanute spačke. 

Upravo to se dogodilo u prosincu, kad je slučaj swattinga završio kobno po 28-godišnjeg Andrewa Fincha u Wichiti, u Kansasu, iako on nije ni bio planirana meta. Naime, Casey Viner, koji se tijekom online igranja poznate igre Call of Duty posvađao sa Shaneom Gaskillom, angažirao je treću osobu, Tylera Barrisa, da swata Gaskilla. Barris je policiji rekao da se nalazi na toj adresi i da je ubio oca vatrenim oružjem, da drži dvoje članova obitelji za taoce i da je polio kuću benzinom. No Gaskill im je dao lažnu adresu - na kojoj je živio Finch, kojeg je policija ubila kad je izišao iz kuće kako bi vidio o čemu se radi.

Hogg je u to vrijeme bio s majkom u Washingtonu

U manje nesretnim incidentima, žrtve swattinga bile su i filmske, televizijske ili glazbene zvijezde kao što su Tom Cruise, Russell Brand, Rihanna, Kim Kardashian i Miley Cyrus.

Srećom, ni David Hogg ni drugi članovi njegove obitelji nisu bili kod kuće u trenutku kad su teško naoružani specijalci u taktičkoj opremi došli na njihovu adresu jučer u 8.29 ujutro, kako javlja The New York Times. Hogg i njegova majka bili su u Washingtonu, gdje su primili Nagradu Robert F. Kennedy za ljudska prava.

Policajci su ipak na vrijeme utvrdili da nema nikoga kod kuće. Iz policije su kasnije rekli da su znali da je adresa koju su dobili bila adresa Hoggovih, ali nisu komentirali je li ova obitelj i ranije bila na meti swattinga. Počinitelj je i dalje nepoznat.

"Mislim da je ovo zaista odvraćanje pažnje od onoga što želimo popraviti, a to je masovno nasilje vatrenim oružjem u ovoj zemlji", kratko je za lokalnu televiziju komentirao David, koji je u nedjelju maturirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.