Mladi u Hrvatskoj imaju novu "zabavu": Opasni ljubičasti koktel koji mogu napraviti kod kuće

Foto: Wikipedia

FRANCUSKA Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorila je farmaceute i druge zdravstvene djelatnike, pa i ostale stručne osobe koje rade s mladima, na rekreativnu drogu "purple drank" (ljubičasto piće).

Njezin glavni sastojak je jaki sirup protiv kašlja koji sadrži kodein i prometazin i koji se obično miješa s nekim bezalkoholnim pićem. Karakteristična ljubičasta nijansa pića dolazi od bojila koje sadrži sirup. Kada se droga koristi u velikim količinama, lijekovi mogu dovesti do sedacije i promjene razine svijesti, a dugotrajna primjena visokih doza kodeina izaziva ovisnost morfinskog tipa.

ANSM apelira na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe koji bi mogli dovesti do hospitalizacije.

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) zbog ovog fenomena poručuju:

"Kodein je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima kombiniranog sastava za liječenje boli, dekstrometorfan je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima za primjenu kod kašlja te simptoma gripe ili prehlade. Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u video snimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola ('Paracetamol challenge').

Iz tog razloga nije naodmet ponoviti - LIJEK NIJE ROBA, stoga apeliramo na Ministarstvo zdravlja, javnost i zdravstvene stručnjake da se u interesu zdravlja građana Hrvatske odlučno suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu, zbog evidentnog rastućeg javnozdravstvenog rizika u zlorabi spomenutih lijekova kao rekreativne droge, a roditelje i odgajatelje pozivamo da informiraju djecu i mlade o rizicima i opasnostima ovakvog 'kemijanja' s lijekovima".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.