Mladić iz Zagreba snimio nevjerojatnih 190 munja, za Index objasnio kako

Foto: Lovro Dujnić/Alan Jadanić

SREDINOM lipnja Hrvatsku je pogodilo jako nevrijeme, a nad Zagrebom su bljeskale munje skoro svake sekunde. Jedan mladić sa Savice iskoristio je priliku, ali i dugogodišnje iskustvo, te snimio nevjerojatan prizor – kompozitnu fotografiju od 190 munja nad Zagrebom.

Lovro Dujnić je svoju snimku objavio u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb i ubrzo je postala pravi mali hit na društvenim mrežama. S obzirom na to da su mnogi poželjeli i sami fotografirati takav spektakl nad svojim rodnim gradom, porazgovarali smo s Lovrom da bismo doznali kako je to točno izveo i ima li opasnosti prilikom snimanja takve fotografije.

Odgovor na potonje pitanje bio je potvrdan. Jednog njegovog prijatelja pogodila je munja jer je u neprimjerenim uvjetima pokušao snimiti grmljavinu.  

S kojeg predjela u Zagrebu ste snimali munje i koliko sati je bilo potrebno za ovakvu fotografiju?

"Snimao sam sa Savice, pogled prema jugozapadu, a bilo mi je potrebno dva sata snimanja za ovu fotografiju. Ona je sačinjena od 190 frameova na kojima se dobro vide munje, ali je munja bilo mnogo više. Mislim da je te večeri bilo sveukupno oko 10.000 munja nad Zagrebom."

Nije Vas bilo strah da će Vas pogoditi munja? Postoji li takva opasnost?

"Nije me bilo strah jer iznad sebe imam gromobran. Osim toga, postoje rani znakovi ako se nalaziš u području gdje te može udariti munja: može se namirisati ozon i dignu se dlake na koži. Ako za vrijeme oluje netko primijeti te znakove, treba bježati u nekakav zaklon.

Jako je bitno da za vrijeme oluje nije propuh u stanu jer tada u njega može ući ionizirajući zrak te munja kada udari može proći kroz stan i napraviti veliku štetu."

Jučer navečer bila je oluja u Zagrebu prilikom koje je jak vjetar nosio krovove. Koliko takve vremenske nepogode mogu biti opasne za fotografe?

"Nije me strah, pazim na takve stvari. Živim na 11. katu i imam dobar zaklon. No neki ljudi znaju biti jako neoprezni. Recimo, jedna moja poznanica jučer je išla na Medvednicu kako bi fotografirala oluju, što nije baš pametno jer te grom može ubiti bez problema. Tamo nema zaklona. Ne možeš se sakriti pod drvo jer grom može i tamo pogoditi. Nije dobro ići za vrijeme oluje na mjesta koja nisu zaštićena.

Prošle godine mi je prijatelja udario grom. Na sreću, nije bilo strašno. Pao je u nesvijest, ali nije bilo ozbiljnijih posljedica, osim što mu je krepao mobitel. Napravio je istu grešku. Bio je na otvorenom kada je fotografirao grmljavinu. Kada je vidio da oluja jača, krenuo je prema šatoru. No dok ga je otvarao, pogodio ga je grom. Prvo je pao u nesvijest, a zatim nije mogao osjetiti lijevu stranu tijela. Nakon toga je došla hitna."

Kako ste to tehnički izveli?

"Problem je s fotićem ako se shutter (zatvarač) ostavi cijelo vrijeme otvorenim, onda dolazi previše svjetla. Kako oluja traje nekoliko sati, onda nije pametno imati jednu dugu ekspoziciju jer ćete dobiti bijelu fotografiju.

Dakle, dobro je uzeti više pojedinačnih ekspozicija po 10 sekundi, na ISO 100 i zatvoriti blendu na F8. Poslije treba pustiti fotić da s automatskim intervalometrom cijelo vrijeme snima. Nakon toga se ekspozicije stakiraju (poslože u jednu) s programom u kojem se samo dodaje ekstra svjetlo koje je u kadru, odnosno munje koje su u međuvremenu sijevnule. Time se dobije rezultat kao da je cijelo vrijeme shutter bio otvoren i snimao munje.

Koristio sam se softverima Photoshop i StarStax."

Koliko su česte grmljavinske oluje u Zagrebu pri kojima se mogu snimiti ovakve fotografije?

"Pa, nisu baš toliko česte. Otprilike jedna do dvije godišnje. Stvar je u tome da je ljeti naš grad jako vruć, a iza imamo Medvednicu te oluja često zaobiđe Zagreb, kao da ima neki štit ili kupolu oko sebe.

Dobro je pratiti vremensku prognozu kako biste se pripremili za snimanje oluje tijekom noći, po danu se ne može dobro snimiti grmljavina. Može se pogledati stranicu Lightingmaps jer se na toj stranici u realnom vremenu vide lokacije udarca munje te se može pratiti smjer grmljavine."

Astrofotografija

Osim što je Lovro entuzijastičan snimatelj munja, bavi se i astronomijom, član je AD-a Beskraj te ga zanima elektrotehnika općenito. Trenutno je zaposlen u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića kao suradnik u nastavi.

Već smo prije na Indexu razgovarali s njim kada nam je dao neke savjete kako snimiti dobru astrofotografiju. Ispod teksta su neke njegove snimke prekrasnih maglica i galaksija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.