Peteročlanu obitelj na Viru pokosio pijani vozač. "Stradali su mladi, marljivi ljudi"

Foto: Facebook, Cropix

Optuženom 29-godišnjem Ivanu Bakiću, koji je u subotu navečer pijan pokosio peteročlanu obitelj na otoku Viru, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, potvrdio je Hini zadarski sudac Hrvoje Visković. U 30 dana, koliko će osumnjičeni biti u istražnom zatvoru, napravit će se prometno vještačenje i rasvijetliti sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća, kratko je komentirao sudac Visković.

>> Muškarac koji je pijan usmrtio ženu na Viru je bio maneken, radio i za Armani

Podsjetimo, poginula je 24-godišnjakinja, a njezin suprug i troje male djece teško su ozlijeđeni. Otac i djevojčica u stabilnom su stanju, novorođenče je dobro, a trogodišnji dječak, koji je najteže ozlijeđen, i dalje je životno ugrožen te je prebačen u splitski KBC na daljnje liječenje.

U nesreći je poginula 24-godišnja Lucija M., dok je ozlijeđen njezin 28-godišnji suprug Matija. Obitelj je inače s križevačkog područja, a ljetovali su na Viru.

"Bila je krasna žena i majka"

"Naša snaha bila je krasna žena i majka. To je strašno. Zabrinuti smo za unuke i sina. Mi smo od ponedjeljka ujutro u bolnici i vidjeli smo sina, koji je u teškom stanju. Znamo da nije životno ugrožen, no psihički je jako loše. Naime, on je jednostavno vidio kako je ostao bez žene, a srednje dijete mu se bori za život s tko zna kakvim dugoročnim posljedicama. Bili smo sretna obitelj, molimo se da unuk preživi", ispričao je za 24sata otac stradalog Matije.

Ranije je naveo da mu je sin rekao da je obitelj bila na koncertu te da zbog drugih automobila nisu mogli izaći s parkirališta. Zbog djece su odlučili da neće čekati pa su ostavili automobil i krenuli kući. Također kaže da mu institucije nisu ništa dojavile te da je za nesreću doznao od vozača hitne. Informacije o nesreći su pratili na portalima.

"Stradali su mladi, radišni, marljivi ljudi"

Iz HNK Mladost Veliki Raven na svojoj su službenoj Facebook stranici objavili da prikupljaju pomoć za stradalu obitelj, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Nažalost, u nedjelju se dogodila velika tragedija za naše mjesto i naš cijeli kraj. U prometnoj nesreći na otoku Viru smrtno je stradala majka troje djece, a otac i djeca su teško ozlijeđeni. Stradali su stanovnici našeg mjesta, čak i članovi našeg kluba... mladi, radišni, marljivi ljudi.

Kako bismo pomogli stradaloj obitelji u suradnji s mještanima i velikim brojem ljudi koji žele pomoći u Erste banci je otvoren račun na koji se mogu uplaćivati sredstva za pomoć obitelji.

Za sve koji žele pomoći, podaci za uplatu su navedeni ispod u objavi. Kako bismo što brže reagirali i pomogli, račun je otvoren od strane naše sumještanke (na koju i glasi) te od strane predsjednika mjesnog odbora/uz to, sve to je transparentno i odobreno od strane grada Križevaca...

Račun je privatan, te će sva sredstva biti izravno predana obitelji Mrnjavčić. Ako ste uplatili sredstva ili želite uplatit na neki drugi račun, svakako provjerite izvor zbog mogućih prijevara. Za sva ostala pitanja, oblike pomoći ili slično, možete nam se obratiti ovdje na stranicu", napisali su.

DORH objavio detalje. Vozio pijan preko ograničenja

DORH je danas objavio detalje nesreće. U nastavku njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru proveo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, opisano i kažnjivo po čl. 227. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza 2024., oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama čl. 199. st. 2., čl. 51. st. 1., čl. 53. st. 1. i čl. 38. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku.

Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece.

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a)", objavio je DORH.

Proglašen dan žalosti

Općina Vir, na čijem se području dogodila stravična prometna nesreća u kojoj je stradala peteročlana obitelj, objavila je u svome lokalnom glasilu odluku kojom je 20. kolovoza proglašen danom žalosti.

U odluci je objavljeno i da će se sredstva namijenjena za subotnji program Virskog ljeta uplatiti kao pomoć obitelji tragično stradale majke i supruge iz okolice Križevaca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.