Mljet uskoro dobiva novu protupožarnu osmatračnicu na jednom od najljepših vidikovaca

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

MLJET uskoro dobiva novu protupožarnu osmatračnicu na jednom od najljepših vidikovaca na Jadranu, vrhu Montokuc koji se nalazi u Nacionalnom parku Mljet, izvijestili su iz tog nacionalnog parka.

To značajno poboljšanje protupožarne zaštite Nacionalnog parka Mljet rezultat je dobre suradnje Parka, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva obrane.

Projekt je u završnoj fazi realizacije, a ključan korak napravljen je u subotu, 18. travnja 2020., kad je transportni helikopter MORH-a u nekoliko naleta prevezao potreban materijal težak više tona na taj teško dostupan vrh.

Osmatračnica u požarnoj sezoni ima 24-satno vatrogasno dežurstvo djelatnika nacionalnog parka, koji su u stalnom kontaktu s pripadnicima DVD-a Montokuc i JVP-a Mljet na terenu. Ona čini okosnicu zaštite od šumskih požara ovog dijela otoka.

Osim promatranja i pravodobnog javljanja točne lokacije šumskog požara, vatrogasac-motritelj zbog svoje strateške pozicije može i koordinirati gašenjem.

Zato je važno iskustvo koje imaju motritelji, koji taj odgovorni posao na ovoj istoj lokaciji rade zadnjih 40-ak godina, s više desetaka uspješno detektiranih i ugašenih šumskih požara.

Nova osmatračnica dolazi na mjesto stare, koja je zbog dotrajalosti uklonjena, a imat će bolju preglednost i značajno bolje uvjete rada za motritelje.

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” prepoznala je vatrogastvo i zaštitu od požara kao jedan od glavnih prioriteta u svom radu, još od svog osnutka prije 60 godina, stoji u priopćenju.

Ta tradicija je jedan od ključnih razloga uspješne protupožarne zaštite, prvenstveno kroz provođenje brojnih preventivnih mjera, a onda posljedično i vrlo uspješne borbe sa šumskim požarima, koja je vidljiva po bujnoj vegetaciji na svakom koraku ovog zelenog otoka. 

Današnja dobra razina protupožarne zaštite u nacionalnom parku rezultat je višegodišnjeg truda i ulaganja javne ustanove koja upravlja nacionalnim parkom i Općine Mljet. Tako je na području nacionalnog parka reaktiviran DVD Montokuc, društvo s više desetaka godina tradicije, koji danas broji 41 operativnog vatrogasca, a zajedno s 23 operativna vatrogasca pripadnika JVP-a Mljet i 11 operativnih vatrogasaca DVD-a Mljet čine respektabilnu vatrogasnu snagu od 75 operativnih vatrogasaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.