MOL-ov šef Uprave Ine i ostali Mađari nemaju pravo na otpremnine. Hrvatski imaju

Foto: FAH/Goran Stanzl/PIXSELL

NESLUŽBENO doznajemo da predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon, koji je podnio ostavku na tu funkciju, nema pravo na otpremninu.

Članovi Uprave iz kvote MOL-a, Ferenc Horváth i József Simola, neće imati pravo na otpremninu u slučaju podnošenja ostavki ili razrješenja s dužnosti. Međutim, hrvatski članovi Uprave imaju pravo na otpremninu. To se odnosi na Niku Dalića, Barbaru Dorić i Darka Markotića. 

Razlog je taj što MOL-ovi članovi Uprave nisu dobivali naknadu za rad u Upravi Ine, nego su bili zaposlenici drugih društava u sastavu MOL Grupe, a članstvo u Upravi Ine im je bilo samo dodatna funkcija. Hrvatski članovi su primali naknadu za rad u Upravi i to im je bila glavna funkcija, a temeljem toga imaju pravo na otpremninu. 

Iako je predsjednik Uprave dao ostavku, hrvatski članovi još to nisu učinili. Razlog bi mogao biti taj što prema ugovoru, u slučaju da sami daju ostavku, nemaju pravo na otpremninu, ali to još nije potvrđeno. 

Koliko su plaćeni članovi Uprave Ine?

Dosadašnji predsjednik Sándor Fasimon je na tu funkciju bio imenovan 2018. iz kvote mađarskog MOL-a. Mađarski članovi su Ferenc Horváth i József Simola, oba na toj funkciji od 1. veljače 2021. Niko Dalić, muž javnosti poznatije Martine Dalić, član Uprave je još od 2011. Darko Markotić je član još od 2008. i trenutni je savjetnik predsjednika. Članica Uprave je i dr. sc. Barbara Dorić, nekadašnja direktorica LNG-a Hrvatska i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

Njihovi primici su u 2021. iznosili ukupno 6.747.802 kune bruto, od čega su 261.574 kune fiksni primici, a ostatak su varijabilni primici. Ferenc Horváth i József Simola nisu imali nikakve primitke zato što su zaposleni na puno radno vrijeme u drugom društvu unutar MOL Grupe.

Fiksni dio mjesečne naknade/plaće za članstvo u Upravi je definiran za sve članove i iznosi 78.000 kuna bruto. Predsjednik je bio zaposlen na pola radnog vremena (20 sati tjedno), ali je ostvarivao istu plaću kao članovi zaposleni na puno radno vrijeme. 

Predsjedniku (sada već bivšem) Sándoru Fasimonu i Niki Daliću je 2021. ispaćen bonus za rezultate iz 2020. u iznosu 425.880 kuna za svakog, a Darku Markotiću i Barbari Dorić bonus od 319.992 kune. Osnovica je 78.000 kuna mjesečno, tj. 936.000 kuna godišnje.

2020. nije isplaćen bonus za 2019. pa je isplaćen u 2021., što je podiglo primitke Sándora Fasimona i Nike Dalića. Uz fiksna i varijabilna primanja, članovi Uprave imaju pravo na policu dodatnog zdravstvenog osiguranja, kao i ostali radnici Ine, te pravo na menadžerski sistemski liječnički pregled jednom godišnje. Dodatni trošak za to dvoje iznosi 6050 kuna godišnje.

Niko Dalić i Sándor Fasimon su tako ukupno u 2021. primili nešto više od dva milijuna kuna (bruto), a Darko Markotić i Barbara Dorić više od 1.3 milijuna kuna. Prosječni radnik je te godine za cijelu godinu primio 186.532 kune bruto ili 15.544 kune mjesečno.

Godišnja primanja predsjednika Uprave Sándora Fasimona su 36 puta veća od godišnjih primanja prosječnog radnika u Ini. Hrvatski članovi Uprave Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić su imali sedam puta veća primanja od prosječnog radnika u Ini.