Mona Siddiqui: Većina muslimana na Zapadu nisu ni neprijatelji ni žrtve islamofobije

Screenshot: YouTube

MONA Siddiqui, profesorica Islamskih i međureligijskih studija na Sveučilištu Edinburgh, pozvala je na kompleksnije prosuđivanje odnosa između muslimana i liberalne demokracije u kojoj žive, piše ABC News.

Siddiqui smatra da je glavno pitanje na koje nitko nema odgovor, zašto bi muslimani željeli napraviti rasulo i pustoš u mirnim liberalnim demokracijama u kojima imaju sve na raspolaganju. Tijekom godina muslimani na Zapadu trudili su se očuvati svoju tradiciju i kulturno nasljedstvo tako da su "razmišljali i živjeli samo jednim načinom" a Zapad se uopće nije uplitao u njihov način života. Njegovao je pluralnost i multikulturalnost. Međutim, tu počinju problemi, smatra Siddiqui, jer multikulturalizam ima granice o kojima je potrebno pregovarati.

Siddiqui, također, smatra kako nema sumnje da je ISIS islamska organizacija.

"Iako je vrlo lako reći da nasilni džihadisti ili bilo koji članovi ISIS-a ili bilo tko tko se pridruži ISIS-u nije više musliman, jednostavna i pojednostavljena poricanja stvari ne pokreću razgovor", rekla je te dodala da je sadašnji problem što sve promatramo kroz prizmu terorizma, tako da se i stvari koje nemaju veze s nasiljem doimaju kao prijetnje.

Postoji opasnost od reduciranja islama na kodeks oblačenja, pri čemu je veo (burka, hidžab, nikab) izgubio pozitivne egzotične asocijacije te postao slikovni simbol svega protiv čega se Zapad bori, poput segregacije i nejednakosti.

"Kada su moji roditelji došli u 1960-ima, moja majka i sve njezine kolegice nikada nisu pokrivale kosu. Oblačile su se u kulturalnu odjeću. Pokrivanje u toj mjeri kao vidljivi znak pobožnosti nije bilo važno za njih. Tek je sredinom 1980-ih hidžab preuzeo, a to je bilo u političkom kontekstu", te dodala kako postoje veći problemi u muslimanskim zajednicama od oblačenja i tko pokriva glavu a tko ne. Većina muslimana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji nisu ni neprijatelji Zapadne civilizacije ali ni žrtve islamofobije, smatra Siddiqui.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.