Hrvatski sud monstrumu kaznu smanjio jer je star, a liječnicama jer su stare uvećao

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKU je neugodno iznenadila presuda Visokog kaznenog suda, koji je djelomično prihvatio žalbu B.T.-a i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad bolesnom i lakše mentalno zaostalom 17-godišnjom kćeri, koja je nakon silovanja rodila.

>>Umirovljenik silovao mentalno zaostalu kćer, rodila je. Kazna mu smanjena jer je star

Djevojčica ostala trudna i rodila

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u obiteljskom stanu izvršio spolni odnošaj sa svojom kćeri od 17 godina, s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

Sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, sastavljeno od sutkinja mr. sc. Ljiljane Stipišić, koja je bila predsjednica, te sutkinja dr. sc. Lane Petko Kujundžić i Snježane Hrupek-Šabijan, odlučilo je uvažiti dio žalbe osuđenika u kojem se osvrće na visinu kazne i navodi da splitski sud nije cijenio olakotne okolnosti - stariju životnu dob i vrlo loše zdravstveno stanje.

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti koje je prvostupanjski sud trebao vrednovati Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika (60 godina).

"Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju", pojasnio je sud.

Liječnice osuđene zbog mita

Međutim, već dva dana poslije izvijestili smo o drugom slučaju.

>>Farmaceutska tvrtka podmićivala splitske liječnice, jednoj kupili opremu za kupaonicu

Splitske liječnice opće medicine Milka Paradžik i Željka Filipović osuđene su nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu za kazneno djelo primanja mita. Dobile su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna.

Ono što je zanimljivo, odnosno poveznica s ovim slučajem, temelji se na onome što je njima bila otegotna okolnost.

Kod odluke o sankciji olakotne okolnosti su bile da su optuženice neosuđivane, danas u dobi od gotovo 70 godina, kao i to da su kaznena djela počinjena prije gotovo deset godina, a u međuvremenu se optuženice nisu pojavljivale kao počiniteljice kaznenih djela.

Otegotne okolnosti su bile to što su kaznena djela optuženice počinile kao osobe zrele životne dobi svjesne značenja i posljedica protupravnog postupanja, osobito jer se radi o visokokvalificiranim i akademski obrazovanim osobama. Otegotna je bila i upornost u činjenju kaznenih djela, kao i sam broj radnji kaznenog djela.

Odvjetnica Knežević: Sudstvo je autobus u kojem nikad ne znaš koliko će koštati karta jednom kad uđeš u njega

Kako je moguće da u jednom slučaju olakotna okolnost bude što je čovjek koji je počinio djelo umirovljenik, a u drugom slučaju je to otegotna okolnost?

Pitali smo za mišljenje dubrovačku odvjetnicu Viktoriju Knežević, koja je povukla zanimljivu paralelu.

"Kada se usporede presude, izgleda da po jednom sucu umirovljenici imaju pravo na jeftinije karte u autobusu, a prema drugom sucu plaćaju skuplje karte u autobusu. Mislim da tu nema bolje usporedbe nego te oko umirovljenika i vožnje autobusom", rekla je.

Navela je što bi bilo ispravno.

"Ispravno bi bilo da je to okolnost koja utječe na smanjenje kazne jer nije isto odraditi kaznu zatvora od cca pet godina kad imaš 25 i kad imaš 75, jer u drugom slučaju to znači da ćeš vrlo vjerojatno umrijeti u zatvoru.

Što se tiče slučaja umirovljenica, mislim da je sud trebao izbaciti to 'umirovljenice' i samo cijeniti kao otegotnu okolnost njihovu stručnost, zbog koje su one mogle biti svjesne posljedica puno više nego netko drugi", objasnila je.

"Poruka koja se šalje: sudstvo je autobus u kojem nikad ne znaš koliko će koštati karta jednom kad uđeš u njega", zaključila je za Index odvjetnica Viktorija Knežević.