Most: Iz EU fondova povučeno 2,7 milijardi kuna manje od plana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MOSTOVA saborska zastupnica Sonja Čikotić prozvala je vladu za neuspjeh u povlačenju novca iz EU fondova iz kojih je, ustvrdila je, povukla 2,7 milijardi kuna manje od plana.

"Ova vlada nije uspjela povući 2,7 milijardi kuna iz EU fondova, ne na temelju tuđeg plana, već vlastitog plana", poručila je Čikotić, noseći majicu s natpisom "Iz fondova EU 2,7 milijardi kuna manje od plana".

Naglasila je kako nije riječ o imaginarnom novcu, nego sredstvima namijenjenima za igrališta, stipendije, sortirnice otpada, projekte vodoopskrbe, ceste i željeznice, za veće stope gospodarskog rasta, poticanje zaposlenosti te kako bi mladi odustali od odlaska iz Hrvatske.

Hrvatskoj u šest godina dostupno preko 10 milijardi eura

Napomenula je da je Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. iz EU fondova dostupno 10,7 milijardi eura.

"Hrvatska bilježi porazne podatke, 52 posto sredstava dostupnih iz EU-a je dodijeljenih sredstava, a ako se gledaju sredstva isplaćena prema korisnicima ista se odnose na 13 posto sredstava", istaknula je Čikotić.

Pozvala je vladu da provede strukturnu reformu javne uprave, digitalizaciju, umreži javne registre i osigura iznose za projektiranje, kako bi sljedeće financijsko razdoblje dočekala spremna.

"Svjesni smo kompleksnosti i složenosti samog sustava i procedura, no sada želimo ovu temu otvoriti stručnoj javnosti te građanima i zainteresirati građane da shvate da EU fondovi nisu nikako mistificiranje, da ne moraju biti složeni i komplicirani, da mogu biti jednostavni", poručila je Mostova zastupnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.