Mostovka: Fred Matić je molitelje nazvao klečavcima koji žele ući u gaćice

Screenshot: HRT/HTV

Danas su u Hrvatskom saboru održana dva okrugla stola. Onaj u organizaciji Domovinskog pokreta (DP) i udruge U ime obitelji bavio se navodnim kršenjem prava vjernika koji se javno mole na gradskim trgovima. Možemo je na svom okruglom stolu nastojao dokazati da patrijarhat, antirodni pokret i molitva za čedno odijevanje izravno utječu na stopu nasilja i femicida.

DP-ovac Igor Peternel je u emisiji Otvoreno na HTV-u poručio kako je udruga U ime obitelji predstavila izvješće o pojedinačnim kršenjima ljudskih prava muškaraca koji mole na trgovima svake prve subote u mjesecu. 

"Što se tiče prosvjednog okruglog stola stranke Možemo! smatram da je deplasirano jer se time nije nimalo umanjio značaj našeg okruglog stola. Šteta što se nije održalo u drugom terminu da smo mogli i mi prisustvovati, a i oni su mogli doći na naš. Izgubila se prilika za konstruktivan razgovor", kazao je Peternel. 

Naglasio je kako bi se svakom tko drugačije misli trebalo omogućiti da izrazi svoj stav. "Ne vidim razloga zašto bi im se to branilo i zašto bi to nekoga iritiralo. Da mainstream manjina pokušava terorizirati većinu to mi se čini krajnje neprihvatljivim", upozorio je. 

Marković: Poruke molitelja su vrlo jasne

SDP-ovka Ivana Marković rekla je kako je njihova današnja poruka bila vrlo jasna - slobodne i ravnopravne. "To je poruka za ono što se SDP borio u prošlosti i za što će se boriti sada i u budućnosti, za ravnopravne i slobodne žene u društvu", navela je. 

Osvrnula se i na izvješće o navodnom kršenju prava molitelja, kazavši kako su stvari u potpunosti krivo postavljene.

"Poruke koje dolaze od molitelja su vrlo jasne. Smetaju im prava žena, smetaju im slobodne žene, kako se oblače, da imaju svoj mozak, i razmišljaju svojom glavom. Vrlo je jasno zašto se stvara otpor od strane progresivnih skupina u društvu, od strane građana", napomenula je. 

Mandić: Može doći do velikih problema u društvu

Mostovka Petra Mandić smatra kako je potrebno razlučiti ideološki rat. "Rat je trenutak u kojem nema dijaloga. I to je upravo danas ljevica pokazala. Nisu htjeli ući u dijalog nego difamiraju. Prije mjesec dana gostovala sam s gospodinom Matićem, kada je molitelje na trgovima nazivao klečavcima koji žele ući u gaćice, domove", istaknula je. 

"To je takav govor mržnje prema određenoj skupini kojoj se ne daje pravo uopće da izrazi svoj stav, da njihova zajamčena ustavna prava na javno ispovijedanje vjere, na javno zastupanje javne molitve na trgovima, bilo gdje, to su pravo na vjeroispovijest, pravo na slobodu govora, na javno okupljanje, pa to su sve naše ustavne prava", nastavila je. 

"Ako to idemo zabranjivati nekom, pritom ga nazivati pogrdnim imenima, dehumanizirati ga, što je to nego govor mržnje? Do čega to može doći nego do brutalnog kulturološkog rata. Ukoliko dođe do još veće razine da uopće prestanemo pričati i argumentirati, onda možemo doći do velikih problema u društvu s čime se Zapad već sada suočava", poručila je. 

Borić: U 20 godina ubijeno 400 žena

Možemovka Rada Borić tvrdi kako bi se prvo trebalo dogovoriti je li ono što se odvija na trgovima prosvjed ili molitva. "U molitvama se sigurno ne zagovara pokornost žena, ne bi se trebalo određivati ženama kako će se ponašati. Ono što smo mi danas pokazali je da upravo to što se zagovara u tim molitvenim skupinama je temelj onoga što se onda događa ženama u nasilju", kazala je. 

"Upravo ta vrsta govora, ta vrsta 'molitava' je okidač da imamo takvu vrstu nasilja. Vrlo često ćemo čuti da je okidač za nasilje onaj trenutak kada žena odluči da više neće trpjeti teror i da više neće trpjeti da se zna tko je glava u kući i da dok muškarac govori ona treba šutjeti", navela je. 

Napomenula je kako je u 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena. "Govorimo o brutalizaciji nasilja. Mi smo treća zemlja u Europi po broju stanovnika o ubojstvima žena, femicidu koji se mogao spriječiti. On se neće spriječiti doklegod proizvodimo stereotipe koji pokazuju da žene ne bi trebale biti jednake u društvu", uvjerena je. 

Peternel: Cijeli program stane u jedan kolegij

Peternel ne podržava uvođenje Rodnih studija. "Protivim se argumentaciji ljevice koja ne može pronaći ništa drugo već pričaju o neovisnosti sveučilišta, a ne razumiju što je neovisnost sveučilišta", rekao je.  

"To znači da možete bez upliva politike izabrati dekane, rektora, primati profesore prema uvjetima rektorskog zbora na temelju objavljenih radova, citiranosti, državnoj nastavi, da možete napredovati, da nisu politički uvjetovani, da nema političke protekcije, ali to ne znači da ti ljudi mogu predavati što hoće", dodao je. 

"Visoku obrazovnu politiku provode i zacrtavaju oni koji su od naroda izabrani, a to je hrvatska vlada. I zato postoje dopusnice koje pojedini studijski programi moraju dobiti", naglasio je. Smatra kako Rodni studiji ne ispunjavaju ni osnovne kvalitativne elemente.

"Ne vidim što bi se tamo učilo više nego u sklopu jednog kolegija. Cijeli taj program stane u jedan kolegiji", smatra Peternel. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.