Može li Katolička crkva evoluirati po pitanju prava LGBT osoba?

Ilustracija: EPA

SVE veći broj Amerikanaca daje široku podršku izjednačavanju prava homoseksualaca, lezbijki i transrodnih osoba. Na to se često gleda kao na nešto neizbježno, no prije manje od deset godina mnogi članovi Demokratske stranke, uključujući i Baracka Obamu, nisu iskazivali čak ni javnu podršku istospolnom braku.

Brzina kojom su prava LGBT osoba postala mainstream za mnoge vjerske zajednice ne predstavlja ništa drugo nego vrtoglavu kulturnu transformaciju, piše The New York Times. U nastavku prenosimo dijelove članka.

"Što ova revolucija znači za Katoličku crkvu, prastaru instituciju koja stoljećima ne mijenja svoje stavove unatoč stalnim naletima vjetrova kulture? Naime, prošlog tjedna Vatikan je upotrijebio riječ LGBT, i to vjerojatno prvi put. Učinili su to u dokumentu namijenjenom sastanku biskupa s mladeži u listopadu. U dokumentu stoji da neki mladi pripadnici LGBT zajednice žele iskusiti veću bliskost i brigu Crkve. U dokumentu se također navodi da se stavovi mnogih mladih katolika o istospolnim brakovima sukobljavaju sa stavovima Crkve.

Sve ovo se na prvi pogled ne čini senzacionalnim. No usvajanje i korištenje pojma LGBT znak je značajnog pomaka u stavu Crkve prema homoseksualcima. Dokumenti o socijalnom nauku Crkve dosad su uglavnom spominjali 'homoseksualce' ili 'one s homoseksualnim sklonostima', što umanjuje čovjekovu multidimenzionalnu humanost kad je u pitanju seks. Upotreba pojma LGBT u tom se kontekstu može promatrati kao izraz poštovanja."

Uloga Pape

"Veliku ulogu u svemu tome ima i sam papa Franjo, koji je svojim liberalnim i otvorenim stavovima otvorio prostor za dublji i autentičniji razgovor o tome kako Crkva može jednom nogom ostati ukorijenjena u katoličkoj tradiciji bez straha od uranjanja u živa iskustva drugih, osobito drugačijih ljudi. Postoje i drugi primjeri napretka. Istaknuti isusovac i autor, velečasni James Martin, kojemu su zabranjeni javni nastupi u nekim katoličkim institucijama u SAD-u zbog toga što je pozvao Crkvu na izgradnju mostova s LGBT zajednicom, nedavno je pozvan na održavanje uvodnog govora na Svjetskom susretu obitelji u Dublinu, koji se održava pod pokroviteljstvom Vatikana.

Na zadnjem susretu u Philadelphiji prije tri godine o pravima LGBT osoba govorili su samo gay katolici u celibatu, iznoseći svoje stavove o čednosti. Unatoč ovom napretku, Katolička crkva mora još puno raditi ne samo na prepoznavanju humanosti tih osoba već i na priznavanju jednakih prava homoseksualnih i heteroseksualnih veza. Katolički poglavari u Sjedinjenim Državama trebali bi pomno proučiti prijedlog potpredsjednika Njemačke biskupske konferencije biskupa Franza-Josefa Bodea, koji je pokrenuo iscrpnu raspravu o tome trebaju li katolički svećenici ponuditi poseban blagoslov katolicima u istospolnim vezama."

"Otvoreni ormar"

"Mnogi LGBT katolici prisiljeni su živjeti u onome što velečasni Bryan Massingale, teolog sa Sveučilišta Fordham, naziva 'otvorenim ormarom'. Ovo se posebno odnosi na katoličke škole u kojima je nedavno više od sedamdeset crkvenih djelatnika ili učitelja istospolne orijentacije bilo otpušteno upravo zbog seksualne orijentacije.

S druge strane, hetero katolici nikad nisu bili otpuštani zbog korištenja kontracepcije ili predbračnog seksa. Zašto se katolicima ne sudi zbog odbijanja imigranata, gladnih i bolesnih? Prema Evanđelju po Mateju, ovi propusti osiguravaju put u pakao. Pet godina od početka pontifikata pape Franje stvari na ovom području značajno su se promijenile. U pozitivnom smislu. Istraživanja pokazuju da većina katolika podržava istospolne brakove, a odbacivanje prava LGBT osoba od strane Crkve jako odbija mlade ljude.

Prvi korak prema promjeni je slušanje. Biskup John Stowe iz Lexingtona u Kentuckyju prošle je godine u svom govoru potaknuo LGBT zajednicu na otvaranje prema Crkvi i jasno iskazivanje stava. A potrebno je uvidjeti da je on time želio postići više od aplauza publike", stoji u komentaru The New York Timesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.