Možete li raskinuti ugovor s A1 bez penala? Ovisi koliko ste gledali N1 i Sport Klub

Foto: N1

GLEDATELJI koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media - N1 i Sport Klub - jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Ta je vijest odjeknula u javnosti početkom tjedna, a nakon toga se nastavio obračun United Medije i A1 preko priopćenja za medije.

> A1 više neće emitirati programe N1 i Sportkluba

Iz United Media Grupe tvrde da su ponudili identične uvjete kao i prije te su A1 prozvali da laže, dok su iz A1 za Index poručili kako im je za N1 i dva kanala Sport Kluba postavljena 28 posto viša cijena od one koju su dosad plaćali. Potom su iz United Media Grupe objavili da su spremni javno objaviti ponudu koju su poslali A1.

United Media Grupa rekla da će objaviti ponudu pa nam rekli da ipak ne mogu

Index je danas kontaktirao United Media Grupu i tražili smo ih da nam pošalju tu ponudu, no odgovorili su nam kako to ipak ne mogu učiniti.

"Iako smo bili spremni objaviti cijelu ponudu, zbog klauzule o povjerljivosti nismo u mogućnosti objaviti cijene. U komunikaciji s operaterom smo jasno naveli: 'Ono što mi možemo ponuditi je da zadržite pod istim uvjetima koje ste imali do sada bundle svih kanala koje imamo u ponudi s dodatnima koje niste imali ranije. Period trajanja može se smanjiti na 1 godinu'", odgovorila je Indexu Anka Milošević iz United Media Grupe.

Mogu li korisnici raskinuti ugovor s A1 bez penala? Ovisi o tome koliko su gledali N1 i Sport Klub 

Poslali smo upit A1 što mogu učiniti korisnici koji nisu zadovoljni njihovom novom ponudom i činjenicom da ostaju bez kanala N1 i Sport Kluba.

"Sukladno uvjetima korištenja A1 TV usluge korisnici koji smatraju da je izmjena koju je A1 učinio za njih značajna, mogu se javiti Službi za korisnike sa svojim zahtjevom za raskid ugovora bez penala. Pravo na raskid utvrđivat će se od slučaja do slučaja, ukoliko se provjerom utvrdi značajna gledanost predmetnih kanala za pojedinog korisnika", stoji u odgovoru A1 za Index.

Također su nam istaknuli i kako od ponedjeljka, otkako su objavili vijest da više neće imati N1 i Sport Klub u ponudi, na njih kreću pritisci iz United Media Grupe. Rekli su i kako neće pristati na medijske ucjene.

>>A1 o N1 i Sport Klubu: Od ponedjeljka nas pritišću, ne pristajemo na medijske ucjene

Zanimalo nas je i što o svemu kaže Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i kako komentira izmjene programa u korisničkim paketima operatera A1 Hrvatska.

Što o svemu kaže regulatorna agencija?

"Sukladno obavijesti koju je HAKOM zaprimio od operatera A1 Hrvatska, od 29. ožujka 2021. A1 ukida dio programa koji se nalaze u osnovnom paketu TV usluge te u ostalim paketima TV usluge. Umjesto tih programa A1 uključuje zamjenske programe u okviru iste naknade za paket na koji su korisnici pretplaćeni. U Uvjetima korištenja A1 TV usluge, koji su sastavni dio pretplatničkog ugovora, propisano je da A1 može mijenjati raspored programa, između ostalog, i tako da dodaje ili izuzima pojedine programe iz paketa ili da pojedine programe iz paketa zamjenjuje novima, ili da prestane distribuirati pojedine programe koje distribuira u paketu ili pojedinačno ili da započne distribuirati nove programe, pa i da prestane ili započne distribuirati cijeli paket programa, a o izmjeni korisnici trebaju biti unaprijed obaviješteni.

Zbog toga ovakva promjena programskog sadržaja ne daje nužno korisnicima pravo na raskid pretplatničkog ugovora jer je izmjena programskog sadržaja specifična i kao takva ne pogađa sve korisnike jednako, pogotovo iz razloga što će operater ponuditi i zamjenski sadržaj. Međutim, HAKOM ističe kako korisnici sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama mogu podnijeti prigovor vezan za izmjene, gdje će se od slučaja do slučaja razmatrati predstavlja li navedena promjena za pojedinog korisnika i značajniju izmjenu pojedinog paketa programa koji se distribuira korisniku", odgovorio nam je HAKOM.

Prozivke o lažima

Podsjetimo, iz United Medije tvrde da su ponudili identične uvjete kao i prije te su A1 prozvali da laže, dok su iz A1 za Index poručili kako im je za N1 i dva kanala Sport Kluba postavljena 28 posto viša cijena od one koju su dosad plaćali.

"S obzirom na ekonomski nerealne i nepovoljne uvjete za produženje ugovora, A1 Hrvatska donijela je odluku o zamjeni kanala United Media Grupe s Arena Sport kanalima, koji nude znatno atraktivniji sportski sadržaj u odnosu na Sport Klub. Uvjeti pod kojima su ponuđeni TV kanali United Media Grupe bili su potpuno neprihvatljivi jer su zadržali istu cijenu unatoč gubitku značajnog dijela atraktivnog sadržaja poput španjolske nogometne lige.

Napominjemo da je A1 zatražio zasebnu ponudu za kanale N1, SK1 i SK3. Vlasnik je za ta 3 kanala postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi United Media Grupe.

Prihvaćanjem takvih uvjeta, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima. Na A1 TV platformi se i dalje emitiraju kanali s najgledanijim informativnim sadržajima kao što su HRT1, Nova TV, RTL, HRT4 i Al Jazeera Balkans", poručili su iz A1 za Index.

United Medija objavila je da je A1 operateru ponuđena distribucija njihovih kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada.

"Spremni smo i javno objaviti ponudu dostavljenu A1 kako bi se svi uvjerili da nije istinita ni tvrdnja da bi morali poskupjeti svoje usluge ako bi nastavili distribuciju SK i N1 kanala. Sportskim fanovima, koje je A1 priopćenjem informirao da su im kroz ponudu Arene osigurali najtraženiji sportski sadržaj, moramo reći da Sport Klub i dalje ima prava prijenosa Premier Lige, FA Cupa, Bundeslige i Bundeslige 2, da će ekskluzivno prenositi utrke Formule 1 i MOTO GP-a, kao i da je ova televizija vlasnik licenci za najprestižnije košarkaške turnire Euroligu i Eurokup", objavila je pak United Media, no kako smo već napisali, ne mogu nam poslati ponudu.

Kontaktirali smo HT jer je i za njih United Media rekla da će izbaciti N1 i Sport Klub

Dodajmo još kako su iz United Media Grupe ranije rekli da nakon A1 i Hrvatski Telekom planira izbaciti kanale N1 i Sport Klub iz ponude.

"Trenutno se vode i pregovori o nastavku suradnje i s Hrvatskim Telekomom, kojima smo također dali iste uvjete i istu cijenu koju su imali godinama unazad. I taj operater je na naše iznenađenje odgovorio da je ponuda 'neodgovarajuća', pa nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi. S obzirom na to da je N1 najgledaniji informativni kablovski kanal, a da je Sport Klub u odnosu na prošlu godinu pojačao programsku ponudu prijenosima Formule 1 i Bundeslige, ostaje nejasno temeljem kojih parametara bi i jedan i drugi operater pokušali primorati UM da enormno spusti cijenu. Svi najekskluzivniji prijenosi utakmica od Premier lige do Formule 1 spadaju u najskuplja TV prava i kako ni nama cijena nije spuštena, nije moguće ni da to učinimo mi", poručili su iz United Media Grupe.

Index je danas kontaktirao Hrvatski Telekom, no tamo su nam poručili da ne mogu komentirati poslovne odnose.

"Sport Klub i N1 kanali dostupni su na MAXtv platformi sukladno važećem ugovoru između HT-a i United Media Grupe koji vrijedi do 30.6.2021. Nemamo praksu javno komentirati poslovne odnose niti s jednim partnerom ili dobavljačem. Ono što možemo reći jest kako se Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek trudi osigurati kvalitetan sadržaj i najbolje korisničko iskustvo", odgovorili su iz HT-a za Index.