Mueller je danas rekao puno toga. Ali najvažnije je ono što nije rekao o Trumpu

Foto: EPA

POSEBNI tužitelj Robert Mueller radio je na izvješću o potencijalnom dosluhu Rusa i Trumpa za vrijeme njegove predsjedničke kampanje 2016. godine. 

Svoju istragu je skupa sa svojim timom provodio puna 22 mjeseca, a nedavno je o zaključcima istrage objavio izvješće na 448 stranica. 

Istina, izvješće je zapravo objavilo Ministarstvo pravosuđa unutar kojeg je oformljen ured posebnog istražitelja na čijem čelu je bio Mueller. 

Izvješće je objavljeno u cijelosti, ali su neke informacije na njemu bile prekrivene. Kongres je u međuvremenu zatražio od Ministarstva pristup izvješću u originalnoj verziji, bez izostavljenih informacija. 

Kako je sve počelo? 

Važno je podsjetiti se kako je uopće došlo do postavljanja Muellera na čelo ureda posebnog istražitelja. 

Naime, od početka Trumpovog mandata se njega i njegov tim optužuje za dosluh s Rusima u predsjedničkoj kampanji.

Čak su i američke obavještajne službe smatrale da je Rusija pokušala utjecati na izbore u SAD-u i to u korist Trumpa.

Stoga je Mueller imenovan kao posebni istražitelj te je sa svojim timom istraživao je li Trump ili netko iz njegove kampanje surađivao s Rusima kako bi doveli Trumpa na predsjedničko mjesto.

No važno je napomenuti i da Mueller nije istraživao samo dosluh s Rusima nego i optužbe protiv Trumpa za opstrukciju pravde.

Što je izvješće otkrilo?

Izvješće je otkrilo kako je Trump pokušao obustaviti istragu koju je vodio Mueller, pa i srediti da ga se otpusti. Za vrijeme kampanje je pokušavao doći do mailova Hillary Clinton, a sve to je financirao brat ministrice u njegovoj vladi. 

Većina njegovih pokušaja opstrukcije pravde i vlasti ostala je samo na opstrukcijama jer njegovi suradnici nisu htjeli raditi to što je on tražio od njih, dijelom kako bi zaštitili njega, dijelom kako bi zaštitili sebe.

Otkriveno je i kako je Trump svojim suradnicima u kampanji 2016. naredio da dođu do mailova Hillary Clinton. Nakon što je Trump javno tražio od Rusije da hakira mail Hillary Clinton u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije, Muellerovo izvješće pokazuje da je Trump nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

Kada se radi o istrazi za suradnju s Rusima, Muellerovo izvješće pokazalo je da su članovi njegove kampanje pokazali interes za WikiLeaksove objave mailova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Hillary Clinton. 

Izvješće je zaključilo kako članovi Trumpove kampanje i Trump nisu bili u izravnom dosluhu s Rusima, ali i to da su bili svjesni koristi koje mogu dobiti od djelovanja Rusije. 

Istraga nije uspjela utvrditi da Trump nije počinio zločin

Kada se radi o opstrukciji, Mueller nije uspio zaključiti da nije bilo nikakvih kaznenih djela.

"Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja, što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela."

"U isto vrijeme, da smo nakon temeljite istrage bili sigurni u činjenicu da predsjednik sigurno nije opstruirao procese, to bismo naveli. Ali činjenicama i primjenjivim pravnim standardima nismo uspjeli doći do takvog zaključka. 

U skladu s tim, iako ovo izvješće ne dolazi do zaključka da je predsjednik počinio zločin, u isto vrijeme ga i ne oslobađa optužbi", stoji u dijelu izvješća.

Mueller se danas javnosti obratio prvi i posljednji put

Istog dana kada je Muellerovo izvješće objavljeno, 19. travnja, kongresnici iz redova demokrata su od Muellera tražili da svjedoči pred Kongresnim odborom. 

Mueller se u međuvremenu uopće nije obraćao javnosti niti se u javnosti pojavljivao. Za njegovu današnju konferenciju za medije nije znao gotovo nitko sve do danas. Navodno su s njegovom konferencijom za medije bili upoznati glavni državni odvjetnik te još nekoliko osoba. 

Mueller se danas obratio vezano za izvješće o Trumpu i Rusima i rekao kako je uz izvješće koje je predao konferencija koju je održao njegovo jedino obraćanje na ovu temu. Ujedno je poručio kako daje ostavku na svoju poziciju u Ministarstvu pravosuđa te kako zatvara ured posebnog istražitelja. 

Na svojoj konferenciji za medije Mueller je dao nekoliko znakovitih izjava koje će tek u nadolazećim danima poprimiti pune razmjere. Naime, u trenucima nakon njegovog obraćanja pristiglo je nekoliko reakcija, uglavnom od potencijalnih predsjedničkih kandidata iz redova demokrata. 

Očekivano, nije izostala ni Trumpova reakcija. CNN je javio kako Trump prati obraćanje Roberta Muellera preko TV-a u svojem uredu. Nakon Muellerovog obraćanja Trump se oglasio na svojem omiljenom društvenom mediju, Twitteru, na kojem je ponovio da je cijeli slučaj o dosluhu s Rusima zaključen.

Što je Mueller danas rekao?

Obraćanje posebnog istražitelja Roberta Muellera danas je trajalo desetak minuta. Ostaje da u danima pred nama vidimo hoće li tih desetak minuta biti početak kraja Donalda Trumpa. 

Naslovnice medija najprije su prenijele Muellerovu izjavu kako podnosi ostavku na svoju poziciju u Ministarstvu pravosuđa te kako zatvara ured posebnog istražitelja budući da je istraga gotova. 

No to nije bilo najbombastičnije otkriće Muellerovog obraćanja. 

Izjava koja se najviše prenosila i koja ostavlja najveći utisak je ta da Mueller nije mogao ni za što optužiti Trumpa. Pritom nije važno je li otkrio da je kriv za nešto ili ne. 

Naime, Mueller je jasno poručio kako bi, da su bili uvjereni u to, on i njegov tim u svojem izvješću jasno poručili da Trump nije počinio nikakav zločin.

"Nismo odredili u izvještaju je li počinio zločin ili ne", rekao je. Potom je pojasnio, citirajući Ministarstvo pravosuđa, da predsjednik ne može biti optužen za federalni zločin jer je to protuustavno.

"Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti. I to je zabranjeno", rekao je Mueller i dodao kako je ured posebnog savjetnika dio Ministarstva pravosuđa te kako je vezan politikom Ministarstva.

"Optužiti predsjednika za zločin stoga nije bilo opcija koju smo razmatrali", rekao je Mueller i tako otkrio da su mu ruke na neki način bile vezane. 

Na kraju svojeg obraćanja podsjetio je sve zašto je uopće imenovan posebnim izvjestiteljem. 

"Završit ću svoje obraćanje središnjom optužbom u ovom slučaju, a to je ona da je bilo više sistemskih pokušaja da se umiješaju u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca", rekao je i zaključio svoje obraćanje.

Muellerova izjava kako nije mogao optužiti Trumpa za zločin jer je tako uređen američki sustav pravosuđa otvorila je vrata i usmjerila pozornost prema instituciji koja Trumpa može optužiti za zločin. Ta institucija je američki Kongres, u kojemu trenutno većinu čine Trumpovi protivnici, demokrati. 

Stoga se u satima nakon Muellerovog obraćanja počelo postavljati logično pitanje, a to je što će Kongres napraviti po ovom pitanju?

Tko može poduzeti nešto ako Mueller nije mogao?

Kongres ima ovlasti optužiti javnog službenika ili vladinog službenika za zločine koje je počinio. Nakon optužbe provodi se istraga pred Kongresom. 

Dužnosnik protiv kojeg se pokrene ova procedura, tzv. "impeachment", ostaje na dužnosti dok se suđenje u toj optužbi ne završi. Cijeli postupak vodi američki Kongres.

Institut je to o kojemu se u SAD-u govori već neko vrijeme, ali za sada nitko, čak ni danas, nije direktno pozvao na impeachment predsjednika. 

No ne može se poreći da se danas intenzivirao razgovor o toj proceduri. Robert Mueller je danas na neki način rekao kako je njegova istraga zaključila da Trump nije u potpunosti nevin za sve optužbe koje su mu stavljene na teret, ali kako on nije mogao napraviti ništa po tom pitanju. Kada je to izrekao, podsjetio je javnost na to tko ipak može napraviti nešto. 

Jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata, Cory Booker iz Demokratske stranke prvi put je danas pozvao Kongres da pokrene proceduru impeachmenta. 

Nedugo nakon njega, potencijalne predsjedničke kandidatkinje Elizabeth Warren i Kamala Harris složile su se da je Mueller ovim obraćanjem pokušao prebaciti odgovornost na Kongres i potaknuti proceduru impeachmenta.

Hoće li Kongres pokrenuti impeachment?

Danas su pristigle dvije znakovite izjave iz Kongresa vezane za impeachment.

Najprije se oglasila Nancy Pelosi, predsjedavajuća Doma zastupnika američkog Kongresa. 

Rekla je kako vjeruje da je sveta dužnost Kongresa da istraži i pozove na odgovornost predsjednika zbog njegove kontinuirane zloupotrebe moći.

Ipak, nije direktno pozvala na impeachment.

Važno je znati i da je Pelosi ranije poručila kako ne želi pokrenuti tu proceduru jer ne želi Trumpu davati na važnosti, ali od tada na nju neprestano raste pritisak demokrata da to ipak napravi.

Ona je sve do sada govorila kako se istraga nastavlja pred nekoliko odbora i kako bi procedura impeachmenta sve to zasjenila. No demokrati su sve glasniji u traženju te procedure. 

Na kraju je rekla i kako zna da mnogi žele da se pokrene impeachment ali i kako je prije toga važno da napravimo jak slučaj.

No nakon nje se oglasio i predsjednik Odbora za pravosuđe Doma zastupnika američkog Kongresa Jerry Nadler. On je u svojoj izjavi bio oštriji. Poručio je kako će Kongres u potpunosti reagirati na zločine, laži i nedjela predsjednika Trumpa. 

"Budući da posebni istražitelj nije mogao podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika, na Kongres pada da odgovori na laži, zločine i nedjela predsjednika i to ćemo i napraviti", rekao je i dodao kako nitko, pa ni američki predsjednik, nije iznad zakona.

Održao je potom konferenciju za medije u kojoj je rekao da predsjednik laže o svemu. 

Rekao je kako je Trump lagao o Muellerovoj istrazi.

"Iako je Ministarstvo pravosuđa spriječilo posebnog istražitelja da podigne kaznenu prijavu protiv predsjednika, posebni istražitelj je danas jasno pokazao da predsjednik laže. 

Lagao je o otkrićima posebnog istražitelja, laže o svjedočenju i ključnim svjedocima i, iznad svega, laže da posebni istražitelj nije zaključio da je bilo opstrukcije i koluzije", rekao je. 

U svojem je obraćanju dodao kako su sve opcije na stolu te kako je praksa Ministarstva po kojem se predsjednika ne smije optužiti pogrešna. Rekao je novinarima da ne isključuje opciju impeachmenta.

Na koncu se oglasio i bivši potpredsjednik Joe Biden, koji je preko glasnogovornika poručio da Kongres treba nastaviti istragu. 

Zaključio je kako je u ovom trenutku za ovog predsjednika procedura impeachmenta možda i neizbježna.

Zašto do impeachmenta možda ne dođe?

Čini se kako se za sada američki dužnosnici koji imaju mogućnost pokrenuti impeachment od njega ograđuju.

Pelosi je ranije tvrdila kako bi to zapravo išlo na ruku Trumpu koji bi to, prema njoj, iskoristio u svoju korist. Osim toga, rekla je i kako bi to zasjenilo istrage koje se vode nakon Muellerovog izvješća pred odborima Kongresa.

Nešto slično danas je prenio i CNN pozivajući se na anonimni izvor koji je blizak Trumpu. 

Naime, CNN je prenio kako im je izvor rekao da je Trump otvoren za proceduru impeachmenta jer smatra da će američki narod cijelu situaciju shvatiti kao napad i namještaljku usmjerenu protiv njega.

To je dio onoga što, kako možemo zaključiti prema njezinim izjavama, misli i Pelosi i upravo zato se još nije odlučila na ovu proceduru. Ipak, za očekivati je kako će je demokrati sve više tražiti da pokrene impeachment upravo u predizbornoj godini.

Važnost onoga što Mueller nije rekao

Robert Mueller danas je vjerojatno iskoristio svoj posljednji veliki trenutak u američkoj politici. 

Ključni trenutak njegova kratkoga desetominutnog govora bilo je otkriće da mu zapravo nije bilo moguće optužiti Trumpa za bilo što. No kako javlja CNN, možda je još važnije ono što Mueller nije rekao. 

Mueller nije rekao to da je američki predsjednik nevina žrtva cijele ove situacije. 

Mueller nije rekao da nikakvih opstrukcija od strane predsjednika nije bilo. 

Mueller nije rekao ni kako ne bi optužio predsjednika ni za što, da nije postojala regulativa Ministarstva koja mu je to onemogućila. 

Upravo to što nije rekao govori sve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.