Muškarac u Gunji 7 godina silovao suprugu. Osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora

Zbog toga što je od siječnja 2013. godine do kolovoza 2020. u najmanje 14 navrata silovao svoju suprugu, danas je na Županijskom sudu u Vukovaru na 4 godine i osam mjeseci zatvora osuđen 52-godišnji J. H. iz Gunje.

Kako se navodi u presudi, on je "u nakani da spolno iskoristi i ponizi svoju suprugu, u najmanje četrnaest navrata, kada bi svaka tri mjeseca dolazio kući na deset dana iz Republike Austrije gdje je zaposlen", na različite načine silovao suprugu unatoč tome što ga je molila da to ne radi i govorila mu da trpi bolove. U presudi se navodi da joj je u spolovilo gurao različite predmete te da je zbog toga imala određenih zdravstvenih posljedica.

16 točaka optužnice

Osim toga, suprugu je vrijeđao gotovo svakodnevno joj psujući "majku, oca, Boga, Isusa, nazivao je glupačom, luđakinjom, debelom kravom, govorio joj da je nesposobna za raditi". Osim vrijeđanja i silovanja, jednom ju je prilikom "uhvatio za ramena i tresao, čupao joj kosu i dlanovima ruku udarao po glavi više puta".

Optužen je po ukupno 16 točaka optužnice, od kojih jedna uključuje i zlostavljanje djeteta jer je svog maloljetnog sina vrijeđao i tukao, a pred njim je napao njegovu majku.

Obiteljski se nasilnik pred sudom izjasnio da nije kriv, da nikada nije imao spolni odnos sa sada bivšom suprugom bez njezine volje te da ona laže jer je ljubomorna. No sud nije povjerovao u njegov iskaz, a saslušani su liječnici, socijalna radnica, sudski vještak te prijatelji i obitelj žrtve.

Mora platiti i troškove postupka

"Sud je poklonio vjeru iskazu oštećene jer je iskazivala detaljno o odnosu njezina bivšeg supruga prema njoj u vremenu kada su bili u braku. Iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatra i psihologa razvidno je da oštećena nije sklona izmišljanju događaja i sugestibilnosti te da su njeni opisi događaja udovoljavali kriterijima za ocjenu stvarno proživljenih, a ne izmišljenih događaja.

Slijedom navedenog sud nije prihvatio obranu okrivljenika, drži je neistinitom i usmjerenom ka izbjegavanju kaznene odgovornosti, a imajući u vidu naprijed navedeno", navodi se u presudi.  

Na kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci nema pravo žalbe, no može se žaliti na visinu troškova kaznenog postupka koje je dužan platiti, a iznose oko 3000 eura.