MVPEI Jeremićev govor osudio i nazvao zlouporabom Josipovićevog izraza žaljenja



MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas kako je sada najpovoljniji trenutak za partnersko udruživanje zemalja regije kako bi u miru i pomirenju stvorile bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Europi.

Kako prenosi agencija Tanjug, Jeremić je u današnjem govoru na sastanku Jadransko-jonske inicijative koji se održava u talijanskoj Anconi rekao kako je njegova zemlja u potpunosti posvećena cilju da zajedno sa svoja dva ključna susjeda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti u ovom dijelu Europe.

Jeremić: Imamo priliku promijeniti negativnu sliku o Balkanu

Rekao je kako je došlo vrijeme da se tri naroda prestanu međusobno optuživati te da se ne smije dopustiti da povijest ograniči mogućnost ostvarivanja mirne i prosperitetne budućnosti za sve. Jeremić je podsjetio na paradoksalnu činjenicu da je Balkan jedini dio Europe u kojem je integracija ostala nedovršena kao posljedica neriješenih pitanja.

"Neki smatraju da je na Balkanu moguć samo limitirani napredak, da patimo od svojevrsne 'balkanske bolesti' - previše povijesti i neodgovornog rukovodstva. Drugi koriste termin 'balkanizacija' kako bi opisali regionalne procese koje karakteriziraju neprestana politička fragmentacija, proizvoljna nepravda i vraćanje ratovanju", rekao je srpski ministar i dodao kako Srbija, Hrvatska i BiH imaju poseban zadatak da takvu sliku o regiji konačno promijene.

"Odnosi Hrvatske i Srbije se poboljšavaju iako još različito tumačimo 90-e"

Za to je, kako je podsjetio, potrebno promijeniti bit odnosa među zemljama te je napomenuo da je to politički, strateški i moralni imperativ i prioritet. Jeremić smatra kako se "stvari u posljednje vrijeme kreću u pravom smjeru“ te da su se odnosi Srbije i Hrvatske počeli poboljšavati iako još uvijek postoje razlike u tumačenju onoga što se dogodilo tijekom nedavnog rata.

Ipak, tvrdi Jeremić, osiguravanje bolje budućnosti za građane BiH je i dalje najveći izazov te je dodao kako je njegova zemlja "potpuno posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Upozoravajući i na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, koja je jedan od prioriteta u regiji, Jeremić je rekao kako Srbija poduzima značajne korake u tom smjeru, a pozvao je sve zemlje u regiji na međusobnu suradnju kako bi ta borba bila što efikasnija. "Nadamo se da će za sve zemlje borba protiv organiziranog kriminala biti prioritet. Što se nas tiče, mi nećemo odustati dok ne ostvarimo pobjedu. Ovaj rat ćemo dobiti", objasnio je srpski ministar vanjskih poslova.

"Jeremić je zloupotrijebio Josipovićevu izjavu"

Nakon današnjih izjava ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića reagiralo je Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Naime, iz MVPEI-ja kazali su da je "Jeremić zloupotrijebio izjavu žaljenja koju je predsjednik Ivo Josipović dao tijekom boravka u BiH". 

"Svi govornici bili su okrenuti budućnosti, zajedničkoj suradnji i integraciji u EU osim srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je uglavnom govorio o prošlosti i temama kojima na ovakvim skupovima nije bilo mjesta", kazao je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.