MVPEI demantira da kaska za Milanovićem: Od samog početka smo podržavali akciju u Libiji

IZ MINISTARSTVA vanjskih poslova i europskih integracija odlučili su reagirati na Indexov tekst "Kaska za Milanovićem: Jandroković se sastao s libijskim pobunjenicima u Zagrebu“, tvrdeći da već iz naslova proizlaze krive interpretacije.

"Na situaciju u Libiji Ministarstvo vanjskih poslova već 21. veljače osnovalo Krizni stožer"

Glasnogovornik ministarstva Berislav Živković pobrojao je sve aktivnosti Gordana Jandrokovića vezane za situaciju u Libiji, koje, tvrdi on, pokazuju da je MVPEI bilo vrlo aktivno, za razliku od naslova na Indexu "koji insinuira sasvim drugačiju sliku".

"Uslijed pogoršanja sigursnosne situacije u Libiji, u MVPEI- u je još 21. veljače bio osnovan Krizni stožer za pomoć hrvatskim državljanima koji su se nalazili u toj zemlji. Krizni stožer, zajedno s predstavnicima tvrtki u kojima su hrvatski državljani bili zaposleni, proveo je do početka ožujka evakuaciju svih hrvatskih državljana koji su to zatražili. Radilo se o najvećem i najzahtjevnijem sigurnosnom zadatku u inozemstvu od samostalnosti Hrvatske, u okviru kojeg je iz Libije evakuirano gotovo 500 hrvatskih državljana" stoji u priopćenju Ministarstva.

Samo u ožujku izdali tri priopćenja!

Tvrde da su samo u ožujku izdali tri priopćenja u kojima je Hrvatska "izrazila duboku zabrinutost zbog daljnjeg pogoršavanja situacije u Libiji, te pozvala na prestanak nasilja te poštivanje slobode izražavanja i legitimnih zahtjeva za demokratizacijom zemlje.

"Ministar Jandroković sudjelovao je 29. ožujka u Londonu na međunarodnoj konferenciji o Libiji, a 14. travnja u Berlinu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a s partnerima koji sudjeluju u operacijama u Libiji. I u tim je prigodama ponovio kako Hrvatska
strogo osuđuje primjenu vojne sile Gadafijeva režima protiv civila, te poručio kako takvi oblici nasilja moraju odmah prestati. Također je izrazio spremnost Hrvatske za sudjelovanjem u svim potrebnim aktivnostima usmjerenima ka poboljšanju humanitarne situacije u Libiji", navode iz Ministarstva.

Otkazali gostoprimstvo libijskom otpravniku poslova


Glasnogovornik Živković podsjetio je i na to da je 19. svibnja otkazano gostoprimstvo otpravniku poslova libijske diplomatske misije u Zagrebu, dok su preostali članovi mjesec dana kasnije izvijestili Ministarstvo da im je legitimitet dalo Pijelazno nacionalno vijeće iz Benghazija.

Možda najvažniji dio priopćenja je onaj u kojemu iz MVPEI-a tvrde da je državni tajnik Ministarstva Mario Nobilo 7. lipnja primio Nourddija Aljmala, posebnog izaslanika libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća.

MVPEI je 28. lipnja zajedno s Bugarskom priznao Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, da bi ih 26. kolovoza još jednom priznali, ovaj put kao legitimnu libijsku vlast. Iz MVPEI tvrde i da je Vlada početkom mjeseca donijela odluku da se Libiji pošalje humanitarna pomoć od 750 tisuća kuna.

"Službeni kontakti s Prijelaznim nacionalnim vijećem su već duže vrijeme institucinalizirani..."

"Iz svega navedenog razvidno je da su službeni kontakti s predstavnicima Prijelaznog nacionalnog vijeća u Libiji već duže vremena institucionalizirani, te da je Hrvatska od samog početka dala potporu savezničkoj intervenciji", zaključuju u reakciji na Indexov tekst iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.