Na današnji dan održan je najkraći rat u povijesti. Trajao je 38 minuta

Foto: Wikipedia, Shutterstock

Rat koji je trajao manje od jednog sata ostao je zapamćen kao najkraći rat u povijesti. Sukob se odigrao između Britanskog Carstva i sultana Zanzibara. Britanci su htjeli drugu osobu na čelu te zemlje, pa su sultanu postavili ultimatum. Ubrzo nakon toga počinje sukob koji će se odviti u manje od sat vremena, a zanzibarski sultan će se predati.

Sukob zbog britanskih interesa

Zanzibar je u 19. stoljeću bio ovisan o Velikoj Britaniji. Zemlja je postala britanski protektorat, a 25. kolovoza 1896. umire tadašnji čelnik Zanzibara koji je surađivao s Ujedinjenim Kraljevstvom. Par dana kasnije njegov nećak Khalid bin Bargash preuzeo je vlast državnim udarom. Britanci su htjeli nekoga drugog smatrajući da je Bargash prebuntovan i težak da bi se s njim surađivalo. 

Novi sultan okupio je 3000 vojnika i pripremao obranu svoje palače. Britanci su okupili 900 zanzibarskih lojalista i posadu pet usidrenih brodova. Oni koji su ostali na brodu započeli su sukob. Pucanj iz bojnih brodova mogao se čuti oko 9 sati ujutro. Sultanova jahta je potopljena, a palača se brzo počela urušavati. 

Priroda na Zanzibaru

Sultan nije smaknut, doživio je starost

Nakon 38 minuta paljba je prestala. Sultan je pobjegao u njemački konzulat, gdje mu je pružen azil. Uhvaćen je tek 1916. godine, ali je brzo oslobođen, pa je ostatak života proveo u Mombasi. Umro je tek 1927. godine.

Rat koji je trajao svega 38 minuta odnio je gotovo 600 ljudskih života. Britanci su u mirovnom sporazumu tražili reparacije i izručenje sultana. Nakon toga postavili su svog čovjeka na čelo zanzibarskih otoka. Britanske kolonije Zanzibar i Tanganjika ujedinile su se 1964. godine, kada nastaje neovisna država Tanzanija. Zanzibar danas živi od turizma, a privlači ljude diljem svijeta svojim predivnim plažama, tirkiznim morem i romantičnim destinacijama. 

Jedan od bojnih brodova koji su pucali po sultanovoj palači

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.